door: J.J.M. (Hans) den Braber uit Bilthoven
datum laatste volledige update:
14 september 2004
laatste handmatige wijziging in tak 16: 24 juni 2005
Deze kwartierstaat is uitsluitend bedoeld ter bevordering van de onderlinge
communicatie tussen de samensteller en de lezer. Onder geen beding mogen deze
gegevens worden gebruikt met het oogmerk, geldelijk profijt te verkrijgen, zonder
vooraf verkregen schriftelijke toestemming van de samensteller. Publicatie van
gegevens, waarbij gebruik gemaakt is van gegevens uit deze kwartierstaat, dient
te geschieden met volledige bronvermelding. |
16 : Adrianus "Ariaan" den Braber,
geboren te Oudenbosch op 18 augustus 1854, gedoopt aldaar (RK) (doopgetuigen
waren Gerardus Heynen en Joanna Cath Sameis), overleden te Oudenbosch
op 8 februari 1934 (St. Elisabeth Ziekenhuis).
Ariaan was arbeider. Hij heeft zijn dienstplicht vervuld bij de Nationale Militie van 1874 tot 1879. Daarna heeft hij als plaatsvervanger gediend te Rucphen vanaf 1880 bij het 3e regiment Infanterie te Bergen op Zoom.Hij is getrouwd te Oudenbosch op 31 oktober 1881 met Maria "Mie" Sep, arbeidster, geboren te Oudenbosch op 11 januari 1859, gedoopt aldaar (RK) (doopgetuigen waren Martinus van Dorst en Maria v.d. Luitgaarden), overleden te Oudenbosch op 17 december 1924, dochter van Johannes Sep en Cornelia van Dorst.
Eind 1924 ging Ariaan na het overlijden van zijn vrouw bij Cornelis Rommers en Petronella Jacoba den Braber wonen. Dit is hooguit tot september 1929; Cornelis Rommers en zijn vrouw verhuisden toen naar Eindhoven. Ariaan werd toen opgenomen op de verzorgingsafdeling van het St. Elisabeth Gasthuis te Oudenbosch. Daar is Ariaan ruim vier jaar later gestorven.
Ariaan en Mie gingen na hun huwelijk op de overgang van het Kaleshoek en het Groene Woud wonen, dat in de volksmond bekend stond en staat als 'De Drie Huskes'. In de familie gaat het verhaal rond dat Ariaan en Mie twintig of zelfs nog meer kinderen gehad zouden hebben. Zo erg was het niet, maar het waren er wel vijftien, waarvan er twee binnen het jaar na hun geboorte gestorven zijn. De overige kinderen sliepen samen op een open zolder, op en onder juten dekens; de jongens links van het luik, de meisjes aan de andere kant. Al met al was het dus bij Ariaan en Mie geen vetpot, hetgeen wellicht verklaart waarom hun zoon Piet in 1919 betrapt werd bij het stelen van wat brandhout bij een bejaarde boer in het Oudland. Deze armoede is mogelijk ook aanleiding geweest voor een aantal van Ariaan's kinderen West-Brabant definitief verlaten hebben. Jan en Mie trokken naar Limburg, Piëta en Anna naar Eindhoven en Toon - na een korte tussenstop in Limburg - naar Leiden. Samen met hun broers en zusters, die in Oudenbosch en omgeving bleven wonen, brachten zij 92 kleinkinderen voort.
32 : Johannes "Jan" den Braber, geboren te Oudenbosch op 7 februari
1823, gedoopt aldaar (RK) (doopgetuigen waren Cornelius de Bakker en
Cornelius Smijers), overleden te Oudenbosch op 13 oktober 1905.
Jan is arbeider en dagloner geweest. Hij is in 1842 vrijgesteld van de Nationale Militie uit hoofde van 5 jarige broederdienst (Oudenbosch).
Jan was arbeider en dagloner. In 1842 werd hij vrijgesteld van de Nationale Militie uit hoofde van 5-jarige broederdienst door zijn broer Cornelis.
Jan verbleef de laatste jaren van zijn leven als bestedeling in het St. Elisabeth Gasthuis.
Hij is getrouwd te Oudenbosch op 17 juli 1853 met
33 : Jacoba Heynen, geboren te Oudenbosch op 22 maart 1826 (RK)
(doopgetuigen waren Joannes Heynen en Joanna Lauwen), overleden
te Oudenbosch op 13 november 1897.
Jacoba was arbeidster.
Begin 1859 verhuisden Jan, zijn hoogzwangere vrouw Jacoba en hun oudste zoon Ariaan naar Bosschenhoofd. Daar schonk Jacoba het leven aan een meisje, dat doofstom ter wereld kwam, en twee jaar later aan een tweeling, die beiden als peuter overleden. In de zomer van 1863 keerde het gezin terug naar Oudenbosch, waar zij zich in het Groene Woud vestigden. Een aantal van hun kinderen en kleinkinderen zouden daar later ook gaan wonen. Dat gold niet voor hun zoon Toon. Hij is de eerste van dit geslacht die West-Brabant verliet om zijn geluk elders te zoeken. Daarom gingen zijn ouders in 1890 naar notaris Beausar om Toon schriftelijk toestemming te geven voor zijn huwelijk met Jannigjen Wiessenberg in het 'verre' Zutphen (Gld). Overigens is de naam van hun aanstaande schoondochter in deze akte verkeerd: Jannigjen Wiessenberg was Toon's schoonmoeder. Zijn vrouw luisterde naar de naam Jannigjen Roelofs.Uit dit huwelijk:
Adrianus "Ariaan" den Braber, geboren te Oudenbosch op 18 augustus
1854, overleden te Oudenbosch op 7 februari 1934; volgt 16.
Petronella "Nel" den Braber, geboren te Bosschenhoofd (gem. Hoeven)
op 31 januari 1859, ongehuwd overleden te Halsteren op 11 mei 1936.
Nel was doofstom. Toen zij 5 jaar oud was (1864), werd zij opgenomen in het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel. Op haar achttiende (1877) keerde Nel terug naar huis. Na de dood van haar vader verhuisde zij in december 1905 naar Vrederust in Halsteren, waar zij dertig jaar later overleden is. Nel was naaister. [N.B. Vrederust is thans een Psychiatrisch Centrum]
Hij was uit hoofde van broederdienst vrijgesteld, maar is als plaatsvervanger opgetreden en heeft gediend in de lichting van 1884. Toon was de eerste Den Braber die West-Brabant definitief verliet. Hij ging in Zutphen werken, waar hij in 1890 trouwde met de dienstbode Jannigjen Roelofs.
Hij is getrouwd te Zutphen (Gld) op 17 oktober 1890 met Jannigjen Roelofs, dienstbode, geboren te Hattem (Ge) op 14 september 1869, overleden rond 1906 (wrs. 1-9-1909 Zwolle), dochter van Derk Roelofs en Jannigjen Wiessenberg.
Volgens de 'Naamlijst der jongelingen, die het Avond-Onderwijs bijwonen in het Instituut St. Louis' volgde Jan deze lessen in het schooljaar 1884-1885. Jan is vrijgesteld van de Nationale Militie wegens broederdienst 1887, echter is hij als nummerwisselaar in 1887 te Rucphen in dienst getreden bij het 3e regiment veldartillerie te Breda.
Hij is getrouwd te Hoeven op 1 juni 1891 met Willemyna "Mijntje" Schouw, arbeidster, geboren te Hoeven op 10 februari 1866, overleden te Oudenbosch op 28 maart 1951 (St. Elisabeth Gasthuis), dochter van Hendrik Schouw en Adriana Suykerbuyk.
Jaap Wittenaar uit Almelo vertelde (1997) dat zijn Oma Anna den Braber verteld had, dat tante Mijne uit Oudenbosch kwam bakeren als er weer een baby in Zwolle was geboren.
Na zijn ontslag uit militaire dienst trouwde Jan met Mijntje Schouw. Zij werkten beiden op het land en hebben als zodanig in de eerste jaren van hun huwelijk veel rondgetrokken. Aanvankelijk hebben Jan en Mijntje in Bosschenhoofd gewoond, later ook nog een tijdje in Middelburg en in 1907-1908 in Homburg (Pruissen). Na terugkeer uit Duitsland vestigden zij zich in Oudenbosch in de Teeuwkenshoek, dat in de volksmond bekend stond als 't Boske.
64 : Adriaan den Braber, geboren te Oudenbosch op 19 maart 1779,
gedoopt aldaar op 19 maart 1779 (RK) (doopgetuigen waren Dingeman van Sundert
en Adriana van Loock), overleden te Oudenbosch op 5 februari 1836.
Adriaan was arbeider en werkman.
Hij is getrouwd te Oudenbosch op 21 augustus 1811, getrouwd aldaar op 21 augustus
1811 voor de kerk (RK) met
65 : Johanna Catharina Sameys, geboren te Zierikzee (Ze) op
15 januari 1784, gedoopt aldaar op 15 januari 1784 (RK) (doopgetuigen waren
Petrus Pejob en Johanna Luyck), overleden te Oudenbosch op 7 december
1861.
Johanna was bij haar huwelijk dienstbode en later arbeidster en werkvrouw. Haar naam werd op vele manieren geschreven: Sameys, Samaes, Smeys, Smijs, Sammeys, etc.(Zij had een buitenechtelijke relatie met Petrus Kokken, gedoopt te Halsteren op 26 augustus 1786, zoon van Michael Kokken en Catharina Melssen.)
Adriaan en Johanna woonden aan het Moleneind (d.i. de huidige Molenstraat). Hun jongste dochter Anna, die tien jaar oud was toen haar vader stierf, bleef na haar huwelijk in 1849 in het ouderlijk huurhuisje wonen. Haar moeder Johanna bleef ook daar wonen tot haar dood eind 1861.Uit dit huwelijk:
Johanna was dienstmeid, toen zij op 21 jarige leeftijd een buitenechtelijke zoon kreeg. Tweeënhalf jaar later trouwt ze met Hendrik Capitijn. Later stond ze nog vermeld als arbeidster en werkvrouw.Zij had van een onbekende man één zoon.
Hendrik was arbeider en later schippersgezel. Hij werd in 1826 vrijgesteld van de Nationale Militie, maar hij diende later toch bij de 4e compagnie, 2e afdeling, 1e bataillon. Zijn commandant geeft bij zijn huwelijk toestemming aan 'Cornelis Capiteyn' om te trouwen met Johanna Catrina den Braber.
Zijn signalement (nationale militie) in 1828 luidde: lengte 1,59m, rond aangezicht, plat voorhoofd, blauwe ogen, spitse neus, gewone mond, ronde kin, bruin haar en wenkbrauwen, geen merkbare tekenen.
Hendrik en Johanna woonden in het Achterstraatje. Met uitzondering van hun dochter Maria werden hun kinderen bij de burgerlijke stand ingeschreven als Kaptein of Kapiteyn. Omdat Johanna en Hendrik net als de meesten van hun generatiegenoten uit 'ongeleerdheid' niet konden lezen of schrijven, konden zij niet controleren of de ambtenaar bij de aangifte een schrijffout maakte.
Cornelis was werkman en arbeider. Hij heeft 7 jaar gediend in de Nationale Militie van 1835 tot 1842 te Oudenbosch bij de 17e afdeling infanterie. Dit onderdeel was van februari 1817 tot december 1861 in Oudenbosch gelegerd. Na zijn militaire dienst trouwde hij met de weduwe Mijntje van Toren.Hij is getrouwd te Oudenbosch op 13 februari 1843, getrouwd aldaar voor de kerk (RK) met Willemyna "Mijntje" van Toren, arbeidster, geboren te Oudenbosch op 11 januari 1807, gedoopt aldaar op 11 januari 1807 (RK) (doopgetuigen waren Cornelius Romsam en Cornelia van Halle), overleden te Oudenbosch op 22 mei 1873, dochter van Cornelis van Thoor en Johanna Corsmit.
Cornelis woonde met zijn gezin aan de westzijde van het Moleneind, waar hij op 21 september 1846 voor negentig gulden van de weduwe Joanna Magielse een huisje, groot 28 ellen (=23 centiaren), gekocht had. Het toeval wil dat dat huisje ten tijde van de verkoop van dertig cent per week verhuurd werd aan Bernardus van Peer, de latere schoonvader van Cornelis' beide zonen Adriaan en Nil. Laatstgenoemde is in dit huis geboren, evenals zijn enige zuster, die evenwel maar zeven jaar oud geworden is. Volgens het kadaster verkocht Cornelis dit huis één jaar voor zijn dood aan zijn nicht Johanna den Braber (1806-1900). Hoeveel er toen voor betaald werd, kon niet achterhaald worden. Cornelis, die in 1873 weduwnaar was geworden, ging toen even verderop in het Moleneind bij zijn zoon Adriaan wonen.
Jan heeft zijn Nationale Militie vervuld bij de 5e afdeling Infanterie van 1826 tot 1830 te Oud Gastel.
Jan en Maria woonden aanvankelijk in Oudenbosch, maar na een kort verblijf in de St. Maartenspolder (gem. Hoeven) verhuisden zij in 1848 naar Dinteloord. Maria en Jan kregen 5 kinderen en maar liefst 41 kleinkinderen. Drie van de 5 kinderen trouwden met kinderen uit het gezin De Bruijn-Van Tilburg.
Anna was arbeidster. Zij bleef na haar huwelijken bij haar moeder in het Moleneind wonen. Daar verbleven uiteindelijk drie soorten kinderen:Zij is getrouwd te Oudenbosch op 3 mei 1849 (1) met Johannes "Jan" Tompson, arbeider, geboren te Oudenbosch op 13 maart 1819, overleden aldaar op 11 januari 1859, zoon van Johannes Tompson en Adriana Korsmit.
1. 5 dochters van Jan Tompson en Anna;
2. 3 kinderen van Jan Mol en Adriana Michielsen (zijn 1e huwelijk);
3. 4 kinderen van Jan Mol en Anna (hun 2e huwelijk)
Begin 1870 woonden er in deze veel te kleine arbeiderswoning wel 9 kinderen uit drie huwelijken.
Jan was arbeider. Hij is in 1838 vrijgesteld van de Nationale Militie (Oudenbosch).Zij is getrouwd te Oudenbosch op 2 november 1859 (2) met Johannes "Jan" Mol, arbeider, geboren te Hoeven op 26 oktober 1815 (RK) (doopgetuigen waren Arnoldus Lips 29jr en Anthony Jongeneelen [51 jr]), overleden te Oudenbosch op 22 april 1885, zoon van Carolus Janze "Karel" Mol en Anna Theresia Cornelisse Tomas(sen).
66 : Petrus Heynen, arbeider en werkman, geboren te Oudenbosch
op 18 september 1794, gedoopt aldaar op 18 september 1794 (RK) (doopgetuigen
waren Adrianus Beirends en Willemyna Beirends), overleden te Oudenbosch
op 20 maart 1844.
Pieter is tweemaal gehuwd geweest; bij beide huwelijken is in de huwelijkse bijlagen een bewijs tot voldoening aan de Nationale Militie bijgevoegd. Opmerkelijk is dat de signalementen op diverse plaatsen van elkaar verschillen. signalement 1820: lengte 1,712, rond aangezigt, rond voorhoofd, bruine ogen, gewone neus en mond, ronde kin, zwart haar en wenkbrauwen, geen merkbare kentekenen.(Hij is eerder getrouwd te Oudenbosch op 11 januari 1821, getrouwd aldaar op 11 januari 1821 voor de kerk (RK) met Jacoba Strijkers, dienstmeid, gedoopt te Hoeven op 10 maart 1795 (RK), overleden te Oudenbosch op 24 januari 1822, dochter van Adriaan Strijkers en Anna Catharina "Catharina" Verheyen (van Reijen).)
signalement 1825: lengte 1,70, lang aangezigt, plat voorhoofd, bruine ogen, gewone neus, grote mond, ronde kin, bruin haar en wenkbrauwen, geen merkbare kentekenen.
Hij is getrouwd te Oudenbosch op 8 mei 1825 (2) met
67 : Maria Kalis, dienstmeid en arbeidster, gedoopt te Hoeven op 22 november 1798 (RK) (doopgetuigen waren Henricus Maes en Johanna de Jong), overleden te Oudenbosch op 25 januari 1870.
Uit dit huwelijk:Johanna was een jongere zuster van Jacoba Heynen, een tante van haar man.Zij is getrouwd te Oudenbosch op 2 september 1866 met Johannes "Jan" Kunter, geboren te Oudenbosch op 19 juli 1835, overleden aldaar op 16 januari 1902, zoon van Johannes Günter (Kunter) en Willemyna "Mijntje" van Toren (65).
Jan is klompenmaker geweest.
Na hun huwelijk woonde hij met zijn gezin in de Fenkelstraat. Zij kregen 6 kinderen.
128 : Cornelius den Braber, geboren te Etten, gedoopt te Hoeven
op 6 oktober 1741 (posthumus) (RK) (doopgetuige was Joanna Koeremans
i.p.v. Adrianus de Braber), overleden te Oudenbosch op 5 september 1783,
begraven aldaar op 9 september 1783.
Cornelis werd 4 maanden na het overlijden van zijn vader geboren en zal daarom ook naar hem zijn vernoemd.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 29 april 1769 en getrouwd aldaar
op 10 mei 1769 (NG), ondertrouwd aldaar op 29 april 1769 en getrouwd aldaar
op 14 mei 1769 voor de kerk (RK) met
129 : Catharina van Sundert, geboren te Oudenbosch op 18 september
1743, gedoopt aldaar op 18 september 1743 (RK) (doopgetuigen waren Johannes
Jongenelen, Catharina Smaut i.p.v. Johanna van Dun), overleden
te Oudenbosch op 18 januari 1822.
Bij het overlijden werd als leeftijd 85 jaar vermeld terwijl zij 78 jaar was; tevens werd als moeder Catharina Jongenelen genoemd.
Cornelis woonde volgende de hoofdgeldlijsten van Oudenbosch met zijn gezin aan de noordzijde van het dorp. Op tweede Kerstdag van 1769 werd Joanna samen met haar tweelingbroer Cornelis in allerijl door de pastoor gedoopt, omdat ze te vroeg geboren waren. Ze hebben beiden niet lang geleefd, aangezien zij niet meer vermeld worden in de hoofdgeldlijst van 1770. In oktober 1770 werd weer een tweeling geboren, waaronder ook een Joanna. Haar tweelingbroertje kwam kort na middernacht ter wereld; in het doopboek is vermeld dat hij, na door de vroedvrouw gedoopt te zijn, terstond overleden is. Ook Joanna zal ook niet langgeleefd hebben, want van haar is niets meer vernomen. In de jaren daarop worden nog vier kinderen geboren: drie jongens en één meisje. Over het lot van deze dochter Maria is niets bekend, maar ze leefde nog wel in 1779.Uit dit huwelijk:
dit kind is gedoopt door de vroedvrouw en vervolgens overleden.
Cornelis was werkman; dit is een geschoold (hand)arbeider. Hij had een aannemersbedrijfje in de Polderstraat.Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 5 juni 1802 en getrouwd aldaar op 20 juni 1802 (SB), getrouwd aldaar op 20 juni 1802 voor de kerk (RK) met Susanna Janse de Wild(t), werkvrouw, gedoopt te Oudenbosch op 5 februari 1764 (RK) (doopgetuigen waren Laurentius de Wilt en Joanna van den Oudenhoven), overleden te Oudenbosch op 30 januari 1855, dochter van Joannes "Jan" de Wildt en Joanna van den Oudenhoven.
Susanna stierf 1 week voor haar 91-ste verjaardag.
Cornelis en Susanna woonden in de Polderstraat. Eind 1828 overlijden Cornelis en zijn oudste dochter vlak na elkaar. Het ligt voor de hand dat dit ten gevolge van een besmettelijke ziekte is geweest.
Jan en Cornelia woonden is het Calishoek. Alle leden van dit gezin zijn relatief jong gestorven. Als eerste Maria Jongeneelen in 1812 op 39-jarige leeftijd. Zes jaar later stierf Jasper, net 11 jaar oud. In hetzelfde jaar nog stierf Jan op 44-jarige leeftijd. Zoon Cornelis, die in Oud Gastel woonde en werkte, werd slechts 19 jaar.
130 : Johannes Baptist Samaas, vermist sedert 1793.
Bij het huwelijk van zijn dochter Johanna Catharina in 1811 wordt gemeld dat van Jean Baptist Samaas, vertrokken van bovengenoemde plaats (Zierikzee) sedert 18 jaren en geen informatie heeft kunnen verkrijgen van leven of dood.
Hij had een buitenechtelijke relatie met
131 : Anna Catharina de Weever, afkomstig uit Lier (Lirano),
gedoopt te Lier (B) op 26 november 1762 (doopgetuigen waren Gummarus Verstappen
en Catharina Bellekens), overleden te Bergen op Zoom op 10 januari 1833.
In 1790 werd te Halsteren een zoon Joannes gedoopt welke als onwettig genoteerd werd. Als vader werd vermeld Joannes Baptista Smeijs, haar echtgenoot waar ze al eerder twee kinderen van had. De reden van de onwettigheid wordt niet vermeld. Mogelijk was haar man toen al vertrokken en is hij pas sedert 1793 als vermist opgegeven. Bij de doop van Joannes werd tevens vermeld dat ze afkomstig van uit Lirano (=Lier?).(Zij had later een relatie met Adrianus de Bruyn, afkomstig uit Bergen op Zoom (RK).)
Hun drie kinderen zijn als onwettige kinderen gedoopt. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze dan ook nimmer getrouwd.Uit deze relatie:
Joannes is een onwettige zoon
132 : Franciscus Gerhardus Heynen, arbeider, geboren te Olef-Drimbergen
(D), overleden na 1820.
Hij is afkomstig van Olef-Drimborn (Pruisen) [of Oelof in Grimbergen]. Bij de huwelijken van zijn zoon Petrus Heynen in 1821 en 1825 wordt gemeld dat zijn verblijfplaats en overlijden onbekend is.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 7 augustus 1790 en getrouwd aldaar
op 22 augustus 1790 (NG), getrouwd aldaar op 22 augustus 1790 voor de kerk (RK)
met
133 : Johanna Beerens, arbeidster, geboren te Oudenbosch op
16 september 1761, gedoopt aldaar op 16 september 1761 (RK) (doopgetuigen waren
Arnoldus van Gastel en Elisabetha Coetsmans), overleden te Oudenbosch
op 29 december 1834.
Bij haar overlijden wordt zij weduwe van Jacobus Franciskus Heynen genoemd.Uit dit huwelijk:
als vader werd vermeld Joannes Franciscus Hijnen.
als vader werd vermeld Joannes Franciscus Hijnen.
134 : Gerardus "Geerd" Kalis, arbeider, geboren te Oudenbosch op 27 mei 1755, gedoopt aldaar op 27 mei 1755 (RK) (doopgetuigen waren Marynis van Wortel en Margo Calis), overleden te Hoeven op 5 december 1814.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 21 april 1792 en getrouwd te Gastel
(NB) op 6 mei 1792 (NG), getrouwd te Oudenbosch op 6 mei 1792 voor de kerk (RK)
met
135 : Johanna Engel Lauwen, arbeidster, geboren te Oudenbosch op 24 juli 1768, gedoopt aldaar op 24 juli 1768 (RK) (doopgetuigen waren Guilelmus Lauwe en Maria Rijvers), overleden te Hoeven op 19 februari 1831.
akte van indemniteit Hoeven 18-7-1792Uit dit huwelijk:
256 : Cornelius Adriaensen den Braber ook genaamd de Backer,
gedoopt te Oudenbosch op 2 april 1697 (RK) (doopgetuigen waren Adrianus Peeters
van Etten en Cornelia Jacobs van Etten), overleden te Hoeven op 1
juni 1741.
Cornelis stierf vier maanden voor de geboorte van zijn negende kind, een zoon die naar hem vernoemd werd en ons aller stamvader is geworden.
Hij is in ondertrouw gegaan te Gastel (en ook te Dinteloord) op 9 mei 1722
en getrouwd te Gastel (en ook op 24-5-1722 te Dinteloord) op 25 mei 1722 (NG),
ondertrouwd te Oud Gastel op 9 mei 1722 en getrouwd aldaar op 25 mei 1722 voor
de kerk (RK) met
257 : Maria Jacobse van Braght, gedoopt te Gastel (NB) op 22
september 1697 (RK) (doopgetuigen waren Cornelius Tollenaers en Joanna
Aerts), overleden te Hoeven op 15 oktober 1747.
Maria is vlak voor haar oudste zoon eind 1747 gestorven. Vermoedelijk zijn zij beiden gestorven aan de pest, die in de jaren 1747-1749 veel slachtoffers rondom Oudenbosch maakte onder de bevolking en het vee.
Ten tijde van zijn huwelijk woonde Cornelis al in Oud Gastel. De afkondigingen vonden zowel plaats in Gastel als Dinteloord. Cornelis wordt bij de doop van kinderen in 1723 en 1726 'Cornelis de Brauwer' genoemd. Bij de dopen in 1728 en 1731 wordt hij 'Cornelis de Bakker' genoemd. Dit laatste kan er op duiden dat hij bakker of bakkersknecht is geweest. In 1735 verhuisde het gezin van Gastel naar het gebied tussen Hoeven en Etten, want bij de doop van de laatste kinderen te Hoeven staat vermeld 'parentes habitant sub Etten'.Uit dit huwelijk:
Zijn vader wordt bij zijn doop Cornelis "Brauwer" genoemd. Adrianus is begin 1748 vermoedelijk aan de pest gestorven, die in die tijd in Oudenbosch heerste.
Laurijs werd gedoopt als Laurentius de Brouwer.Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 7 april 1759 en getrouwd aldaar op 22 april 1759 (NG), ondertrouwd aldaar op 7 april 1759 en getrouwd aldaar op 23 april 1759 voor de kerk (RK) met Antonia (Anthonetta) van Blerck, arbeidster, gedoopt te Oudenbosch op 12 januari 1728 (RK) (doopgetuigen waren Cornelis Aertsen en Catharina van Blerck), begraven te Zevenbergen (NB) op 19 juli 1776, dochter van Antonius van Blerck en Anna "Jenneken" Gol (Gal).
Laurijs en Antonetta wonen na hun huwelijk aanvankelijk aan de zuidzijde van de 'cuype' (=kom) van Oudenbosch. Na de geboorte van het tweede kind trokken ze omstreeks 1763 naar Zevenbergen, waar hij als daggelder ging werken. Daar werden nog drie kinderen geborem, twee meisjes en een jongen. In de zomer van 1776 zijn Laurijs en Antonetta kort na elkaar overleden. Aangezien de enige zoon uit dit gezin vermoedelijk op jonge leeftijd is overleden, sterft deze tak vroegtijdig uit.
bij haar geboorte wordt zij 'de Bakker' genoemd. Ook de doopgetuigen hebben als familienaam de Bakker. In het hoofdgeldregister Oudenbosch van 1770 wordt zij als meid genoemd bij Adriaan Aalbregts. Drie dagen voor haar overlijden liet Elisabeth ten overstaan van notaris de Klerck een testament opmaken, waarbij zij haar broer Dirk aanwees als haar 'eenige en universeele erfgenaam'. Het testament eindigde overigens met de verklaring dat zij minder dan 1000 gulden bezat. Wellicht ten overvloede stond nog in de kantlijn de aantekening van de notaris: "testament geen vijff hondert gulden te bezitten"
Bij zijn doop werd hij Jacobus, zoon van Cornelis de Backer dico Braber, genoemd (dico=genaamd).
In 1799 werd Dirk de enige erfgenaam van zijn ongehuwde zuster Elisabeth. Hij zal er niet rijk van geworden zijn; volgens haar testament bezat ze minder dan vijfhonderd gulden. Hij overleed net een jaar later.Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 20 januari 1770 en getrouwd aldaar op 4 februari 1770 (NG), ondertrouwd aldaar op 20 januari 1770 en getrouwd aldaar op 4 februari 1770 voor de kerk (RK) met Adriana van Loock, geboren te Groeningen (NB) [bij Vierlingsbeek] rond 1733 (RK), overleden te Oudenbosch op 11 april 1798.
Adriana is afkomstig uit Groningen of Groeningen. Vermoedelijk wordt Groeningen bij Vierlingsbeek bedoeld.
Volgens de hoofdgeldlijsten kwam Dirk in 1760 in Oudenbosch wonen, vlakbij de kerk in de Kerkstraat (=St. Bernaertsstraat). Hij werd vader van één zoon, die op jonge leeftjd overleden is. Hij werd niet meer genoemd in de hoofdgeldlijst van 1779. Hierdoor loopt deze tak van de stamboom dood.
Haar moeder wordt bij haar doop Maria van Oirschot genoemd.
258 : Cornelis Jansen van Sundert, gedoopt te Sprundel op 4 september 1700 (RK) (doopgetuigen waren Joannes Marini van Steen en Jacoba Jacobi Crijns), overleden te Oudenbosch op 20 oktober 1746, begraven aldaar op 24 oktober 1746.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 30 maart 1726 en getrouwd aldaar
op 14 april 1726 (NG), ondertrouwd aldaar op 30 maart 1726 en getrouwd aldaar
op 17 april 1726 voor de kerk (RK) met
259 : Johanna Cornelissen Jongeneelen, geboren te Oudenbosch
tussen 1703 en 1705 (RK), overleden aldaar op 18 september 1752, begraven aldaar
op 20 september 1752.
Mogelijk is Joanna te Rucphen gedoopt op 6 september 1706 uit ouders Joanna Cornelisse Jongenelen en Elisabetha Jansen de Brouwers.Uit dit huwelijk:
zij is 11 dagen na de bevalling overleden.
zij werd vernoemd naar haar vader, die ruim 2 weken voor haar geboorte overleed.
262 : Gummarus de Wever, gedoopt te Wiekevorst (B) op 9 november 1727.
Hij was gehuwd met
263 : Anna Verstappen, gedoopt te Berlaar (B) op 11 juni 1733 (doopgetuigen waren Joannes Reymenants en Anna op de Beeck).
Uit dit huwelijk:266 : Franciskus Beerens ook genaamd Bernaards, geboren
te Mook (Li) rond 1715, overleden te Oudenbosch op 9 juli 1782, begraven aldaar
op 12 juli 1782.
hij werd vermeld als gewezen soldaat in 1752. Bij zijn RK-huwelijk wordt hij viduus (weduwnaar) genoemd; het NG-huwelijk echter vermeldt hem als jongeman.(Hij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 18 april 1772 en getrouwd aldaar op 3 mei 1772 (ng+), ondertrouwd aldaar op 18 april 1772 en getrouwd aldaar op 3 mei 1772 voor de kerk (RK) met Francoisa "Soost" Talboom, geboren te Hoeven rond 1724 (of ex Etten), overleden te Oudenbosch op 28 oktober 1784, begraven aldaar op 30 oktober 1784. (Zij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 17 april 1784 en getrouwd aldaar op 2 mei 1784 (ng+), getrouwd aldaar op 2 mei 1784 voor de kerk (RK) met Antony van de Waater, geboren te Oudenbosch. (Hij was weduwnaar van Johanna Vermijs, overleden voor 1784. Hij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 15 oktober 1785 en getrouwd aldaar op 30 oktober 1785 (ng+), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Pieternel Roks (Roecks), geboren te Oud Gastel. (Zij is eerder in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 13 november 1762 en getrouwd aldaar op 28 november 1762 (ng+), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Johannes "Jan" van de Wijngaart (Weigert), geboren te Oudenbosch, gedoopt aldaar op 3 juni 1725 (RK), overleden aldaar op 17 januari 1779, begraven aldaar op 19 januari 1779, zoon van Laurentius "Laureys" van de Wijngaert (Wijgers) en Henrica "Hendrijn" Cornelissen Bedaf (van Bodaff).))))
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 14 oktober 1752 en getrouwd aldaar
op 29 oktober 1752 (NG), ondertrouwd aldaar op 15 oktober 1752 en getrouwd aldaar
op 29 oktober 1752 voor de kerk (RK) (1) met
267 : Antonetta van Gastel, gedoopt te Oudenbosch op 23 september 1722 (RK) (doopgetuigen waren Mariani Joannes Adriaens de Groen, Antonia Auden en Margaretha Adriaensen de Groen), overleden te Oudenbosch op 2 mei 1771, begraven aldaar op 6 mei 1771.
Uit dit huwelijk:268 : Christianus Rommen Calis, (ook wel Sebastianus genoemd),
gedoopt te Oudenbosch op 4 september 1711 (RK) (doopgetuigen waren Balthasar
Bos en Margareta Harmans), overleden te Oudenbosch op 19 augustus
1763, begraven aldaar op 22 augustus 1763.
Hij wordt ook enkele keren Sebastiaan genoemd (1e huwelijk en bij de geboorte van 2 kinderen). Bij de doop, zijn derde kind, 2e huwelijk en overlijden wordt hij Christiaan genoemd.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 5 mei 1753 en getrouwd aldaar
op 20 mei 1753 (NG) met
269 : Maria Geertsen Mommers, gedoopt te Gastel op 17 december
1715 (RK) (doopgetuigen waren Marinis Mommers en Anna Pietersen),
overleden te Oudenbosch op 16 januari 1791.
Bij haar tweede huwelijk staat abuisievelijk vermeld dat ze geboren is onder de Hoeven.(Zij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 19 mei 1764 en getrouwd aldaar op 3 juni 1764 (NG), ondertrouwd aldaar op 19 mei 1764 en getrouwd aldaar op 3 juni 1764 voor de kerk (RK) met Jan Petersen van Aart, geboren te Hoeven (wrs. ca.1728), overleden na 1791 (wrs. 28-4-1798 Oudenbosch, 69jr).) Uit dit huwelijk:
Er is een kind van Huybregt Jongeneele overleden te Oudenbosch op 23 september 1804.(Hij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 1 juni 1799 en getrouwd aldaar op 16 juni 1799 (SB), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Adriana Janse Ossenblok, geboren te Rucphen rond 1774. (Zij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 20 augustus 1808 en getrouwd aldaar op 4 september 1808 (sb+) met Johannes Eeverden, geboren te Oud Gastel rond 1780.))
270 : Marynus Engelauwen ook genaamd Engelen, geboren te Sprundel, gedoopt te Rucphen-Etten op 10 mei 1734 (RK) (doopgetuigen waren Joannes Marynisse Lauwen en Maria Arnoudts Linders), overleden te Oudenbosch op 3 november 1779, begraven aldaar op 6 november 1779.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 13 april 1765 en getrouwd aldaar
op 28 april 1765 (NG), ondertrouwd aldaar op 13 april 1765 en getrouwd aldaar
op 28 april 1765 voor de kerk (RK) met
271 : Dymphna Rijvers, gedoopt te Hoeven op 25 januari 1735 (RK) (doopgetuigen waren Petrus Moerkens, Maria Moerkens i.p.v. Adriana Linderse Bont), overleden te Oudenbosch op 1 mei 1777, begraven aldaar op 3 mei 1777.
Uit dit huwelijk:512 : Adrianus Peeterssen Braber(s), geboren te Oudenbosch,
gedoopt aldaar op 30 november 1663 (RK) (doopgetuigen waren Cornelius Joosten
i.p.v. Theodori van Berckel, Cornelia Adriaensen i.p.v. Zoeta
Cornelissen), overleden te Hoeven op 28 april 1701.
Op 30 november 1663 werd te Oudenbosch gedoopt Adriaen Peetersz Brauers als wettige zoon van Petrus Brauers en Elysabetha Cornelissen. Gelet op het feit dat ook zijn oudste zoon bij zijn geboorte ook Brauwer genoemd werd en er geen andere dopen in deze tijd zijn van een Adriaen, zoon van een Petrus, is dit vermoedelijk de juiste doopakte. Enige voorbehoud blijft wel op zijn plaats. Ten tijde van de volkstelling van 1688 woonde Adriaen niet in Oudenbosch. Waarschijnlijk woonde en werkte hij toen elders. Op 24 februari 1690 pachtte hij van Jan Anthony van Stembor 2 gemet land in het Oudland voor vijf jaren 'waervan 't eerste inganck neme sal Ste Meertens' (=11 november 1690). De pachtsom was niet gering: achttien gulden per jaar, ongeveer een half jaarloon van een modale arbeider in die tijd. Hij wordt vermeld als Adriaen Peeterssen Braber met vrouw in de hoofdgeldlijsten van Oudenbosch tussen 1693 en 1700, wonende in 't Oudland. In september 1697 wordt hij vermeld als 32 jaar oud. Er woonde toen ook een veertien-jarige knecht in huis, die Henderick heette. Adriaen is vlak na de eeuwwisseling naar Hoeven verhuisd, waar hij op 37-jarige leeftijd op 28 april 1701 overleed, drie maanden voor de geboorte van zijn jongste zoon, die naar zijn overleden vader Adrianus werd genoemd.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 3 januari 1693 en getrouwd aldaar
(NG) met
513 : Sophia Cornelissen "Soetje" Smout(s), geboren te Rucphen
rond 1667 [n.a.] (RK), overleden te Oudenbosch op 31 januari 1740, begraven
aldaar op 3 februari 1740.
Soetje kwam oorspronkelijk uit Rucphen, maar woonde ten tijde van haar huwelijk in Hoeven. In 1697 werd ze vermeld te Oudenbosch, 31 jaar oud.(Zij is later in ondertrouw gegaan te Hoeven op 9 december 1701 en getrouwd aldaar op 8 januari 1702 (NG), ondertrouwd aldaar op 9 december 1701 voor de kerk (RK) met Joannes Christiaenssen van der Heyden, geboren te Hoeven, begraven aldaar op 5 november 1731, zoon van N.N..) Uit dit huwelijk:
Lijsbet werd gedoopt als Elisabetha Adriaenssen Peeters Brabers. Na het tweede huwelijk van haar moeder Soetje in 1702 werd zij ook wel naar haar stiefvader Lijsbeth van der Heijden genoemd.Zij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 21 december 1715 en getrouwd aldaar op 5 januari 1716 (NH) (1) met Adrianus Janssen "Adriaan" Wijnen, geboren te Oudenbosch in 't Oudland, gedoopt te Oudenbosch op 18 maart 1691 (RK), overleden aldaar op 4 december 1719 (in Outlant), begraven aldaar op 7 december 1719, zoon van Johannes "Jan" Cornelis Wijnen en Cornelia Jansen Gommers (Gommeren).
Jan was bouwman.(Hij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 2 oktober 1762 en getrouwd aldaar op 17 oktober 1762 (NG), ondertrouwd op 2 oktober 1762 en getrouwd te Oudenbosch op 17 oktober 1762 voor de kerk (RK) met Janneke Marijnisse van Hulsdonk, geboren te Schijf onder Rucphen, overleden na 1776.)
Door de vroegtijdige dood van Adriaen Wijnen heeft haar eerste huwelijk nog geen vier jaar geduurd. Goed drie maanden na de dood van Adriaen ging Lysbeth op 23 maart 1720 in ondertrouw met Jan Francken uit 'Segge'. Maar dat huwelijk ging voorlopig niet door, want de drossaard Abraham Kip stak daar na het eerste gebod een stokje voor. Op 6 april 1720 is namelijk een acte van insinuatie en interdictie opgesteld door de drossard Kip, waarin vermeld werd dat Lijsebeth van der Heijde weduwe van wijlen Adriaan Wijnen permissie heeft gevraagd om een huwelijk te sluiten met Jan Cornelis Franken. Zij meldde dat zij reeds 7 maanden weduwe geweest was, terwijl dit dus slechts 3 maanden was. Adriaan Wijnen was immers op 4 december 1719 te Oudenbosch overleden. De drossaard vraagt de predikant Hochede via deze acte het huwelijk op te houden tot naderorder en dispositie.
Op 30 januari 1721 vond de boedelverdeling en voogdtoewijzing van de overleden Adriaan Wijnen en Lysebet Adr. Brabers plaats (RA. Oudenbosch).
Het paar was toen al bijna een jaar in ondertrouw geweest, terwijl 15 dagen de normale periode was. Op 25 februari 1721 trouwden ze uiteindelijk.
Vanaf eind 1734 exploiteerden Jan Francken als tavernier tezamen met zijn vrouw Lysbeth voor eigenaar Hermen van Etten uit het Oudland de herberg Schuttershof aan de toenmalige Doelstraat. Jan Francken had de taveerne op de publieke veiling eerst zelf gekocht van Maria Battij-van Vlimmeren maar hij kon het geld niet bij elkaar krijgen. Hij vond de Oudlandse boer Herman van Etten bereid zijn aankoop meteen over te nemen, al moest hij 11% van de koopsom laten vallen. In ieder geval kon hij de exploitatie van de herberg voortzetten. Op Oudejaarsavond van 1742 werden alle inwonenden van de herberg "Schuttershof" met de dood bedreigd door Pieter Jansen van der List uit Etten, alias Piet Jan Truykens, bijgenaamd 'de fitsenvanger' (=bunzingenstroper). Hij beweerde dat hij nog geld tegoed had van Jan Francken, maar omdat deze niet thuis was, greep hij bij de deur diens zoon Adriaan bij de kraag en schudde hem heen en weer met de dreigende woorden: 'Verdoemde schelm, ik sal oew dezen nagt vermoorden'. Ondanks het feit dat hij een kan bier kreeg van Lysbeth om hem wat te kalmeren, dreigde hij vervolgens via Geert Hopmans, die in de herberg logeerde, naar de andere aanwezigen in de herberg: 'Ik zal te nagt ten elf, twaalf of een uur als gij alle slaapt het huys op seven plaatsen in den brand steken' en hem gemoedelijk op de knie kloppend voegde hij daar nog aan toe: 'Ik sal jouw daar ook in verbranden'. Alvorend dit voornemen ten uitvoer te brengen besloot Pieter eerst op zoek te gaan naar Jan Francken. Kort na middernacht bereikten het ruziënde tweetal de herbeg, waar Pieter van der List bekende dat hij klaar gestaan had om iedereen met een mes te vermoorden, 'maar God had het hem belet', zo zei hij. Deze bekentenis heeft hem weinig geholpen. Hij werd gearresteerd door de gemeentevorsters (veldwachters) Willem Smits en Jan van Oers. Op de pijnbank bekende hij drossaard Banier nog meer misdrijven, waaronder veediefstal, messentrekkerij en 'drijgementen van moort'. De Schepenbank veroordeelde hem op 30 januari 1743 dan ook 'om gebragt te worden ter plaatse alwaar men alhier gewoon is executies van criminele justitie te doen, en aldaar ten afschrik en exempel voor andere door den scherpregter met de koorde gestraft te worden dat er de dood na volgt'. Het vonnis is op 2 februari 1743 voltrokken en werd Pieter van der List opgehangen aan de galg tegenover het toenmalige gemeentehuis aan de Markt. (RA.47 Oudenbosch, 1-1-1743: dreiging tot moord op o.a. Leysabet den Braber en akten 26 januari tot 1 februari 1743).
De doopregistratie van Peteronella is voor een groot deel onleesbaar geworden. Gelet op de leesbare data na haar doop is zij gedoopt op of vlak voor 23 maart 1699. Zij is vermoedelijk overleden aan de pest; Oudenbosch en omgeving werden in 1748 en 1749 geteisterd door een pestepidemie.
Hij is ongehuwd te Hoeven overleden op 4 januari 1748 of te Oudenbosch op 13 januari 1749. De datum van overlijden van Adrianus is niet met zekerheid vast te stellen, omdat er in 1748/1749 in Hoeven en Oudenbosch twee naamgenoten gestorven zijn. Hij is evenals zijn zuster Pieternel vermoedelijk overleden aan de pest.
514 : Jacobus Adriaansen van Bracht, geboren te Steenbergen (NB) rond 1664 [n.a.], begraven te Gastel (NB) op 10 september 1700.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oud en Nieuw Gastel op 12 september 1686 en
getrouwd te Gastel (NB) op 6 oktober 1686 (NG), ondertrouwd te Oud en Nieuw
Gastel op 12 september 1686 en getrouwd aldaar op 6 oktober 1686 voor de kerk
(RK) met
515 : Elisabetha Adriaansen "Leysbet" Tollenaers, geboren te
Roosendaal, gedoopt aldaar op 27 augustus 1666 (RK), overleden na 1703.
Er is een Adriaen Cornelissen Toleners met Mayken Wouters van Beeck gehuwd te Roosendaal (Sch.bnk) op 25 maart 1660. Wellicht betreft het haar ouders.(Zij is later in ondertrouw gegaan te Oud en Nieuw Gastel op 26 mei 1703 en getrouwd aldaar op 17 juni 1703 (ng+), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Piter Dingemans van Hellemond, geboren te Oud Gastel. (Hij is eerder in ondertrouw gegaan te Oud en Nieuw Gastel op 12 februari 1702 en getrouwd aldaar op 5 maart 1702 (ng+) met Christina Cornelissen Wijtens, geboren te Oud Gastel, overleden voor mei 1703.)) Uit dit huwelijk:
516 : Joannes Cornelisse van Sundert, geboren te Sprundel onder den Hartogh, gedoopt te Sprundel op 19 mei 1670 (RK) (doopgetuigen waren Adrianus Cornelii en Christina Petri), overleden te Sprundel op 17 mei 1715, begraven aldaar (op het kerkhof).
Hij is in ondertrouw gegaan te Etten op 4 juni 1695 en getrouwd aldaar op 19
juni 1695 (check ook Sprundel SB) (sb+), getrouwd aldaar op 19 juni 1695 voor
de kerk (rk+) met
517 : Maria Martinusse Luyten, geboren te Hoeven rond 1670 (of
Sprundel), overleden te Rucphen op 26 augustus 1748.
zij is doopgetuige in 1728.(Zij is later in ondertrouw gegaan te Sprundel op 5 november 1718 en getrouwd aldaar op 20 november 1718 (NG), ondertrouwd aldaar op 5 oktober 1718 en getrouwd aldaar op 20 november 1718 voor de kerk (RK) met Joannes Fase Koninckx.) Uit dit huwelijk:
518 : Cornelis Jaspers Jongeneelen, geboren te Rucphen rond 1681 (RK), overleden te Oudenbosch op 27 januari 1720 (bij de molen).
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 13 augustus 1701 en getrouwd aldaar
op 20 september 1701 (NG) met
519 : Adriana Aerts van den Bosch ook genaamd Adriana van Oosterhout, afkomstig uit Gastel, overleden te Oudenbosch op 21 maart 1743 (aan de meulen), begraven aldaar op 23 maart 1743.
Uit dit huwelijk:bij zijn overlijden in 1743 woonde hij in het Oudland te Oudenbosch.Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 7 juni 1738 en getrouwd aldaar op 22 juni 1738 (ng+), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Geertruij Janssen van Beek, afkomstig uit Etten (Assen), overleden te Oudenbosch op 24 juni 1755, begraven aldaar op 26 juni 1755.
borgbrief Zegge 10-12-1742.
de moeder wordt hier Adriana Aerts van Oosterhout genoemd.
524 : Paulus de Wever, afkomstig uit Berlaar (B), gedoopt aldaar op 19 februari 1688.
Hij was gehuwd met
525 : Maria van den Brande.
Uit dit huwelijk:526 : Andreas Verstappen.
Hij was gehuwd met
527 : Maria van Leemputten.
Uit dit huwelijk:534 : Henricus van Gastel, gedoopt te Oudenbosch op 20 december
1695 (RK), overleden aldaar op 24 april 1729.
Bij het overlijden van Henricus van Gastel op 24-4-1729 staat vermeld "decanus congregationis Sti Sebastiani" hetgeen betekent Dekenen van het Gilde St. Sebastiaan. Henricus was tevens koning van het Gilde in 1726.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 22 mei 1717 (NG) met
535 : Joanna Adriaenssen de Groen ook genaamd van den Brant,
gedoopt te Oudenbosch op 26 oktober 1695 (RK) (doopgetuigen waren Adrianus
Huybrechts van den Brant en Barbara Thyri), overleden te Oudenbosch
op 10 oktober 1747, begraven aldaar op 12 oktober 1747.
zij is gedoopt als Joanna van den Brant(Zij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 31 december 1729 en getrouwd aldaar op 15 januari 1730 (NG), ondertrouwd aldaar op 31 december 1729 en getrouwd aldaar op 15 januari 1730 voor de kerk (RK) met Cornelis de Greef, geboren te Boxtel (NB), overleden te Oudenbosch op 14 januari 1748, begraven aldaar op 17 januari 1748.) Uit dit huwelijk:
536 : Rumoldus "Rommen" Christiaenssen Cales, gedoopt te Oudenbosch
op 19 mei 1686 (RK) (doopgetuigen waren Petrus Wouters Raeymakers en
Elisabeth Rommens), overleden te Oudenbosch op 7 juni 1720.
woonde in de Kapelstraat
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 11 mei 1709 en getrouwd te Rucphen
op 9 juni 1709 (akte ON Gastel 30-5-1709) (NG) met
537 : Elisabetha (Agatha) Andriessen Francken, gedoopt te Oudenbosch
op 8 februari 1682 (RK) (doopgetuigen waren Cornelius Francen en Dympna
Pieters van der Heyden), overleden te Oudenbosch-Capelstraat op 18 maart
1751, begraven te Oudenbosch op 20 maart 1751.
doopgetuige in 1749(Zij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 22 maart 1721 en getrouwd aldaar op 14 april 1721 (NG) met Gerardus Josephus "Geert" Jansen Eemans, geboren te Oudenbosch, gedoopt aldaar op 19 maart 1690 (RK), overleden aldaar op 24 juni 1753, begraven aldaar op 26 juni 1753, zoon van Johannes Passchiers "Jan" Eemans en Dymphna Gerarts van Aken.) Uit dit huwelijk:
bij huwelijk staat vermeld: dispensatione in impedimento secundi tertio mixti affinitatis gradus quo sibi invicem attigunt.
538 : Gerardus Marynisse Mommers, geboren te Hoeven rond 1680,
begraven aldaar op 29 november 1753.
Mogelijk overleden te Hoeven op 29-11-1753.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch, Oud en Nieuw Gastel op 9 februari
1715 (NG), ondertrouwd te Oud en Nieuw Gastel op 9 februari 1715 en getrouwd
aldaar op 26 februari 1715 voor de kerk (RK) met
539 : Helena Anthonisse Coevoets, gedoopt te Oud en Nieuw Gastel op 15 mei 1693 (RK) (doopgetuigen waren Matthias van Hulten, Anna Petri i.p.v. Dympna Adriani Marres), begraven te Hoeven op 25 augustus 1740.
Uit dit huwelijk:540 : Engelbertus Marynisse Lauwen, gedoopt te Sprundel op 25 april 1690 (of 25-4-1691) (RK).
Hij is getrouwd te Rucphen, Sprundel op 28 februari 1722 (NH), getrouwd te
Sprundel (NB) op 15 maart 1722 voor de kerk (RK) met
541 : Magdalena Arnoudts Leenderts, geboren te Groot Zundert (NB) op 8 april 1700, overleden te Sprundel op 24 juli 1739.
Uit dit huwelijk:542 : Hubertus Marynisse Rijvers, gedoopt te Hoeven op 4 juni 1686 (RK) (doopgetuigen waren Joannes Dirck Rijvers en Adriana Janssen Eemans), overleden te Hoeven op 21 oktober 1740.
Hij is in ondertrouw gegaan te Hoeven op 1 september 1725 en getrouwd aldaar
op 30 september 1725 (NG), getrouwd aldaar voor de kerk (RK) met
543 : Joanna Leendertse "Jenneke" de Bont, gedoopt te Oudenbosch
op 12 maart 1702 (RK) (doopgetuigen waren Marinus Geerden van Mol en
Dympna Hendrickx), overleden te Hoeven op 27 april 1771.
(Zij is later in ondertrouw gegaan te Hoeven op 28 oktober 1741 en getrouwd
aldaar op 19 november 1741 (NG), getrouwd aldaar voor de kerk (RK) met Marijnis
Phase (Vaase), geboren te Hoeven rond 1716, overleden aldaar op 19 december
1791.)
zij hadden 8 kinderen
1024 : Petrus Adriaenssen den Braber, gedoopt te Etten op 21
juli 1624 (RK) (doopgetuigen waren Marinus Jansz en Lucia Peetersdr),
overleden na maart 1688 (mogelijk voorjaar 1688).
RA Oudenbosch april 1659: Peeter Adriaenssen Braber, ingesetene alhier in de Cappelstraet, betreft verkoop van rijsch (=rijshout) voor 64 karolusguldens aan schipper Marinus Ruyghaver.
RA Oudenbosch 25-7-1659: Peeter Adriaenssen Braber, ingesetene alhier, betreft verkoop van huis en erf in de Cappelstraet voor 300 gulden aan Cornelis Matthijssen Verbraeck.
Hij staat vermeld als Peeter Adriaensen (den) Braber in de Hoofdgeldlijsten van Oudenbosch tussen 1653 en 1686, wonende in het Oudland. Vanaf 1672 wordt hij alleen vermeld en van 1682 t/m 1686 inwonend als schoonvader bij Jan Willemen en vrouw te Oudenbosch in het Oudland. In 1684 schenkt hij 1 Karolusgulden aan de bouw van de 1e schuurkerk.
Vermeldingen in de hoofdgeldlijsten van Oudenbosch:
Dp = 't Dorp, Ou=Oudland, Bd=Bosschendijck en Cappelstraet
1653 Ou - Peeter Adriaenssen Braber met sijn vrouw
1654 Bd - Peeter Adriaenssen met sijn vrouw ende meijsen
1655 Bd - Peeter Adriaenssen Braber et sijn vrouw ende meijsen
met eenen thuysligger
1657 Bd - Pr. Adriaenssen Brabander met sijn vrouw
1658 Bd - Peeter Adriaenssen Braber met sijn vrouw en meijssen
1659 Bd - Peeter Adriaenssen met sijn vrouw en meijsen
1660 Bd - Peeter Adriaenssen Braber met de vrouw
1661 -
1662 Dp - Peeter den Braber met de vrouw
1663 Ou - Pr. Adriaensen Braber met sijn vrouw
1664 -
1665 Ou - Pr. den Braber met sijn vrou
1666 -
1667 -
1668? Ou - Peeter Adriaens van Bodaff thuyslegger ??
1669 Ou - Peeter Adriaenssen en vrouw
1670 Ou - Peeter Adriaenssen Braber en vrouw
1672 Ou - Peeter den Braber
1673 Ou - Pr. den Braber (en vrouw doorgehaald)
1674 Ou - Peeter den Braber
1675 Ou - Peer den Braber
1676 Ou - Peeter den Braber
1677 Ou - Pr. den Braber met dochter
1678 Ou - Peeter den Braber
1679 Ou - Peeter den Braber
1680 Ou - Peeter den Braber
1681 -
1682 Ou - Braber als tuyslegger
1683 Ou - den Braber tuijslegger
1684 -
1685 Ou - Jan Willemen met sijn vrouw en Peeter den Braber
1686 Ou - Jan Willemen, vrouw en schoonvader
1687 -
Hij is getrouwd voor 1653 met
1025 : Elysabetha Cornelissen, overleden rond 1670.
De vrouw van Petrus Adriaenssen Braber wordt in de hoofdgeldlijsten van Oudenbosch-Oudland vermeld tussen 1653 en 1670.
Het huwelijk is niet gevonden, aangezien het trouwboek van de Nederduits-Gereformeerde kerk van Oudenbosch pas in 1653 startte.Uit dit huwelijk:
De doop van Sycke is niet gevonden door een hiaat in het doopboek van 1650 tot 1660. In de hoofdgeldregisters van 1688 wordt ze vermeld als 34 jaar en in 1697 als 42 jaar, zodat haar geboortejaar rond 1654/1655 moet liggen. Zij werd als doopgetuige in 1694 en in 1705 vermeld.Zij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 26 maart 1678 en getrouwd aldaar (NG), ondertrouwd aldaar op 26 maart 1678 en getrouwd aldaar op 13 april 1678 voor de kerk (RK) (1) met Joannes Willems Jansz "Jan" van de Veewey, kleermaker (1682-1683), gedoopt te Oudenbosch op 26 mei 1643 (RK) (doopgetuigen waren Adrianus Gijsbrechts en Cornelia Janssen), overleden te Oudenbosch op 6 oktober 1703, zoon van Willem Jansen en Martina Laureynssen.
Hij wordt vermeld als Jan Willemen en vrouw in de hoofdgeldlijsten van Oudenbosch (1662-1703), wonende in 't Oudland. In 1664 voor het eerst met zijn vrouw. In de periode 1682 t/m 1686 woont zijn schoonvader Peeter Adriaensen den Braber in. In 1682 en 1683 wordt hij Jan Willemen Cleermaecker genoemd; hij zal in die tijd dat beroep hebben uitgevoerd. In 1684 droeg hij drie karolusguldens bij aan de bouw van de eerste Oudenbossche schuurkerk. In 1688 woonde 'van arme' een zekere Cornelis Buys (16 jaar oud) bij Jan en Sycke. In de periode 1694 t/m 1697 wordt ook een zoon vermeld. Dan hebben zij de dertienjarige knecht Aernoldus en de zestienjarige meid Tanneken Peeters Bodaff in dienst. In de zomer van 1697 pachtte hij van Johan van Oekelen vijf gemet land in de Buitenloos, dat gedeelte in het noordoosten van het Oudland dat grenst aan de St. Maartenspolder. Het daaropvolgende jaar kocht Jan van herbergier Hendrik Laats vijf gemet land. Twee maanden later leende hij - met als borg Cornelis Schijvenaers - tegen 5% rente 200 karolusguldens van 'oud-borgemeester' Wijnant van Dun. Misschien had hij dit geld - omgerekend naar de waarde van nu ca. 3 ton - nodig om de zojuist gemelde aankoop van land of de bouw van een huis of boerderij te kunnen betalen. Tussen 1700 en 1703 wordt hij Jan Willemen van de Veewij genoemd; hij zal in die tijd veehouder zijn geweest.(Hij is eerder getrouwd te Sprundel op 30 maart 1664 voor de kerk (RK) met Catharina Adriaansen "Catelijn" Schijvenaar, gedoopt te Sprundel op 22 november 1643 (RK) (doopgetuigen waren Antonius Joannis en Barbara Cornelii), overleden in het jaar 1677, dochter van Adrianus Adriani Schijvenaer en Catharina Antonii.)
Zij woonden vlak naast Jan Peeters van de Hoeve en zijn vrouw Adriaentje Jan Vriends in het Oudland van Oudenbosch (1697). Na het overlijden van Jan van de Veewey en van Adriaentje Vriends ongeveer tegelijk in september/oktober 1703, huwde Lucia Peeters Brabers met Jan Peeters van de Hoeve.Zij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 9 mei 1704 (NG) (2) met Jan Peterssen Fransen van de Hoeven, geboren te Etten rond 1658, overleden in 1718 of 1719, zoon van Peeter Fransz Vande Hoeve.
Hij wordt vermeld als Jan Prs vande Hoeve met vrouw in de hoofdgeldlijsten van Oudenbosch (1704-1705), wonende in 't Oudland. Hij zal rond 1718/1719 gestorven zijn, want vanaf 1719 komt zijn naam niet meer voor in de hoofdgeldlijsten.(Hij is eerder in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 23 oktober 1688 en getrouwd aldaar (NG) met Ariaentje Jan Vriends, afkomstig uit Rijsbergen, geboren in 1641 of 1642, overleden te Oudenbosch op 5 september 1703. (Zij was weduwe van Willem Antonissen Vroegen, afkomstig uit Hoeven, overleden voor 1688.))
1026 : Cornelis Smout, overleden na 1694.
hij is smid. Hij werd vermeld als doopgetuige in 1694.Zijn kinderen bij een onbekende vrouw:
doopgetuige in 1704Zij is in ondertrouw gegaan te Rucphen (6 oktober 1685=foutieve datum) en getrouwd aldaar op 4 september 1685 (SB) met Antonius Jansen Wijten (Weijten), geboren te Rucphen, overleden aldaar in december 1717.
doopgetuige in 1708
1028 : (?) Adriaen Rolandi van Braght, gedoopt te Oud Gastel op 1 maart 1644 (RK) (doopgetuigen waren Paulus Cornelij en Soeta Adriani Ran), overleden na 1687.
Zijn zoon bij een onbekende vrouw:1030 : Adrianus Cornelissen Tolenaer, begraven te Roosendaal
op 19 september 1677.
(Hij is later getrouwd te Roosendaal op 4 februari 1674 (NG) met Cornelia
Antonissen Nouwens, afkomstig uit Hilvarenbeek (NB). (Zij is later in ondertrouw
gegaan te Roosendaal op 11 december 1682 (NH) met Laurens Adriaansen Bol.
(Hij was weduwnaar van Neeltjen Cornelissen, overleden voor december
1682.)))
Hij is in ondertrouw gegaan te Roosendaal op 6 maart 1660 en getrouwd aldaar
op 25 maart 1660 (1) met
1031 : Maria Wouters ook genaamd Maeijken Wouter Nouwen en Maeijken Wouters van Beeck, overleden te Roosendaal in juni 1672.
Uit dit huwelijk:1032 : Cornelius Francisci.
Hij is getrouwd te Sprundel op 8 mei 1668 voor de kerk (RK) met
1033 : Joanna Jacobse van Bavel.
Uit dit huwelijk:1034 : Martinus Luyten.
Hij was gehuwd met
1035 : Petronella?.
Uit dit huwelijk:1036 : Jasper Cornelissen Jongenelen, geboren op 11 november 1638, overleden na september 1697.
Hij was gehuwd met
1037 : Cathelijn Guilielmi, geboren rond 1638, overleden na september 1697.
Uit dit huwelijk:zij was doopgetuige in 1712Zij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 20 maart 1694 en getrouwd aldaar (NG) met Anthony Janszen Cocks, geboren te Oudenbosch, gedoopt aldaar op 18 maart 1668 (ger) (doopgetuigen waren Jan Claesz de Col. en Margareta Jacobs Debot), overleden te Oudenbosch op 28 september 1730, zoon van Jan Anthonissen Kock (Cock) en Cornelia "Neeltjen" Thijssen.
doopgetuige in 1702 en 1709. Hij woonde op Bosschendijk.Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 9 april 1695 (NG) (1) met Geertruy Adriaansen Steven Pauwels, geboren te Hoeven rond 1669, overleden tussen 3 maart 1704 en 20 september 1704, dochter van Adriaen Steven Pauwels en Janneken Adriaensen.
zij worden vermeld in de kohieren van hoofdgeld t/m 1703; in 1704 wordt alleen Bastiaan Jongeneelen genoemd.Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 20 september 1704 en getrouwd te Rucphen op 26 oktober 1704 (NG) (2) met Adriana Janssen de Rooy (Roye), geboren te Sprundel, overleden te Oudenbosch op 31 maart 1760, begraven aldaar op 3 april 1760, dochter van Jan de Rooy.
1038 : N.N..
Zijn kinderen bij een onbekende vrouw:doopgetuige in 1706.Hij was gehuwd met Catharina Jacobs Per.
1048 : Gommarus de Wever.
Hij is getrouwd op 29 augustus 1680 met
1049 : Anna Nevelsteen.
Uit dit huwelijk:1068 : Adriaan Jansen van Gastel, mr. metselaar te Oudenbosch,
afkomstig uit Leur, geboren rond 1662, overleden voor oktober 1748.
(Hij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 30 oktober 1711 en getrouwd
aldaar op 6 december 1711 (SB) met Helena Cornelisse van der Linden,
overleden te Oudenbosch op 2 oktober 1748, begraven aldaar op 5 oktober 1748.
(Zij was daarnaast gehuwd (1) met Adriaan Thomassen de Mooij, gedoopt
te Oudenbosch op 17 maart 1678 (RK) (doopgetuigen waren Joannes Laurentij
en Elijsabetha Porten), overleden voor 1712, zoon van Thomas Meerten
(Martens) en Maeyken Adriaens Vermeulen.))
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 14 mei 1682 (ook akte Leur) en
getrouwd aldaar op 31 mei 1682 (NG), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) (1)
met
1069 : Marijken Aarts Jacobs van Nuenen (Unen), afkomstig uit Oudenbosch, gedoopt aldaar op 14 februari 1661 (RK), overleden aldaar op 20 september 1708.
Uit dit huwelijk:bij zijn overlijden staat vermeld dat hij een onnozele zoon is van Adrianus van Gastel.
als moeder wordt vermeld Ida ...
1070 : Adrianus Antonissen de Groen ook genaamd van den Brant, geboren te Oudenbosch rond 1658, overleden aldaar op 17 januari 1712.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 8 januari 1689 (NG) met
1071 : Willemyna Linders van Blerck, gedoopt te Oudenbosch op
29 september 1661 (RK) (doopgetuigen waren Cornelis Janssen Zegers en
Willemyna Jans cuius noe Sylken Cornelissen), overleden te Oudenbosch
op 1 januari 1731.
Zij wordt in 1688 vermeld als thuislegster bij het gezin van haar broer Cornelis van Blercq.Uit dit huwelijk:
In de doopakte stond geen voornaam vermeld, alleen dat het een dochter betrof. Bij de overlijdens-aantekening van Joannes de Groen op 4 augustus 1780 wordt vermeld (o.a.) "frater praecedentis": broer van de voorgaande. Dit laatste wijst kennelijk op Margarita de Groen, die ongehuwd in de leeftijd van 82 jaar (ex Oudenbosch) is overleden op 30 juli 1780 en even daarvoor in het overlijdens-register van de RK-kerk staat vermeld.
frater praecedentis, 41 jaar koster van de kerk te Oudenbosch.
1072 : Christianus "Corstiaen" Rommens Calis, geboren te Hoeven rond 1665, overleden te Oudenbosch op 25 september 1704.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 10 november 1685 (NH), ondertrouwd
aldaar op 10 november 1685 en getrouwd aldaar op 26 november 1685 voor de kerk
(RK) met
1073 : Maria Pieters Raeymaekers, geboren te Hoeven in 1662
of 1663, overleden na 1709.
(Zij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 20 juli 1709 en getrouwd
aldaar op 4 augustus 1709 (NG) met Balthasar "Balten" Lowiesen Bosch,
geboren te Oudenbosch, gedoopt aldaar op 9 februari 1676 (RK) (doopgetuigen
waren Jacobus de Vries en Cornelia de Vries), overleden te Oudenbosch
op 27 mei 1733, begraven aldaar op 29 mei 1733, zoon van Ludovicus Francen
"Lowys" Bosch en Marij Baltens. (Hij is eerder in ondertrouw gegaan
te Oudenbosch op 11 oktober 1704 en getrouwd te Rucphen op 26 oktober 1704 (NG)
met Helena "Heyltje" Jacobs Schijvenaers, geboren te Oudenbosch, gedoopt
aldaar op 6 februari 1679 (RK), overleden voor 1709, dochter van Jacob Adriaenssen
Scheijvenaer en Anneken Wouters.))
doopgetuige in 1713Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 12 februari 1718 en getrouwd aldaar op 27 februari 1718 (NG) met Birgitta "Bregtje Jansen Jacobs (Japiks), geboren te Oudenbosch-Oudland, overleden te Oudenbosch op 22 november 1738, begraven aldaar op 25 november 1738.
hij was doopgetuige in 1716
bij zijn overlijden werd hij Placidus alias Buys Christiaanse Calis genoemd.Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 28 mei 1712 en getrouwd aldaar op 12 juni 1712 (NG) (1) met Maria Hermens van Sonseel, gedoopt te Zevenbergen (NB) op 4 september 1686 (RK) (doopgetuigen waren Adrianus Cornelissen Alaerts, Adriana Peeters en Cornelia den Ruimen), overleden te Oudenbosch op 25 september 1714, dochter van Hermes Adriaansen Hermes en Joanna Cornelissen Alaerts.
zij was doopgetuige in 1713(Zij is eerder in ondertrouw gegaan te Standdaarbuiten op 30 mei 1710 en getrouwd aldaar op 22 juni 1710 (ng+), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Jan Nijssen Heestermans, gedoopt te Standdaarbuiten op 27 februari 1671, overleden voor 1716, zoon van Dionysius Jansen en Catharina Willems. (Hij is eerder getrouwd te Standdaarbuiten op 20 april 1699 voor de kerk (RK) met Willemyna Cornelissen Dekkers, overleden voor mei 1710.))
1074 : Andreas Cornelissen Francken, geboren te Zegge-Noorthoeck,
gedoopt te Oudenbosch op 25 november 1647 (RK) (doopgetuigen waren Anthony
Janssen i.p.v. Franciscus Henricx en Dimpna Andriessen), overleden
te Sint Maartenspolder op 23 september 1730.
Hij werd op 21 februari 1713 borgemeester van Oudenbosch. Bij het overlijden van zijn vrouw in 1719 werd hij consulis (=raadsheer of burgemeester) genoemd. Hij is mogelijk overleden op 23-9-1730 te Oudenbosch.
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 19 oktober 1675 (NG), getrouwd
aldaar voor de kerk (RK) met
1075 : Margaretha Hermans de Metser, geboren te Zegge-Noorthoeck in 1650 of 1651, overleden te Oudenbosch op 10 oktober 1719.
Uit dit huwelijk:hij was doopgetuige in 1718Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 1 juni 1709 en getrouwd aldaar op 16 juni 1709 (NG) met Jacomina "Jacobmijntie\Jacoba" Mertens van Etten, geboren te Oudenbosch, gedoopt aldaar op 21 maart 1688 (RK) (doopgetuigen waren Adrianus Jacobs Damen en Antonia Jacobs Damen), overleden te Sint Maartenspolder kerkelijk onder Oudenbosch op 17 oktober 1750, begraven te Oudenbosch op 20 oktober 1750, dochter van Martinus Jacobs van Etten en Janneken Jacobs Denen (Danen\Damen).
zij was doopgetuige in 1716.Zij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 14 maart 1722 en getrouwd te Rucphen op 29 maart 1722 (ook akte Etten) (NG) met Cornelis Hendriksen van Sundert, geboren te Zundert (NB) rond 1691, overleden te Oudenbosch op 21 augustus 1772, begraven aldaar op 24 augustus 1772.
in hun huwelijksakte te Rucphen heetten ze abuisievelijk Kornelis Adriaanse van Sundert en Cornelia Adriaanse Franken. In de huwelijksakten van Etten, Rucphen en Oudenbosch werd zij jongedochter genoemd.
1076 : Marinis Fransen Mommers, geboren te Hoeven, begraven aldaar op 14 juli 1730.
Hij is in ondertrouw gegaan te Hoeven op 9 juni 1674 en getrouwd aldaar op
24 juni 1674 (NG) met
1077 : Maijken Adriaens de Clopper, geboren te Etten, begraven te Hoeven op 23 januari 1713.
Uit dit huwelijk:1078 : Anthony Pauwels Coevoets, geboren te Hoeven rond 1644,
begraven te Oud en Nieuw Gastel op 28 januari 1726.
hij is mogelijk een zoon van Pauwel Jacobs Coevoets, kwst.nr. 2368
Hij is in ondertrouw gegaan te Hoeven op 29 januari 1673 en getrouwd aldaar
op 19 februari 1673 (NG) met
1079 : Anneken Pieters Willem Fransen, geboren te Etten, overleden na 1715.
Uit dit huwelijk:1080 : Marynus Janse Lauwen, kerkmeester, gedoopt te Sprundel (NB) op 30 september 1647 (RK) (doopgetuigen waren Joannes Jacobi en Joanna ...), overleden te Sprundel (NB) op 20 juli 1726.
Hij is getrouwd te Sprundel (NB) op 4 juni 1669 met
1081 : Maria Joannis van den Eynde, gedoopt te Sprundel (NB) op 30 december 1646 (RK) (doopgetuigen waren Jois Michael en Maria Petri), overleden na 1708.
Toine Frijters geeft tevens een doop van een Anthonius, gedoopt te Sprundel 15-3-1693 (RK) [doopgetuigen Cornelius van Oorschot en Adriana Antonisse ...]. Dit kind is echter niet in het doopboek terug te vinden.Uit dit huwelijk:
1082 : Arnout Jacob Leenderts Cox, geboren te Zundert (NB),
overleden na 1724.
(Hij is later getrouwd te Zundert (NB) op 1 januari 1702 met Maria Jans Cornelisse.)
Hij is in ondertrouw gegaan te Zundert (NB) op 1 maart 1687 en getrouwd aldaar
op 16 maart 1687 (NH), getrouwd te Groot Zundert (NB) op 19 maart 1687 voor
de kerk (RK) (1) met
1083 : Cornelia Jan Jacobs Antonissen, geboren te Zundert (NB), overleden aldaar op 17 april 1700 (in kraambed).
Uit dit huwelijk:6 kinderen uit dit huwelijk gedoopt tussen 1729 en 1742.
1084 : Marynus Huybrecht Rijvers, geboren te Oudenbosch voor
1660, begraven te Hoeven op 2 maart 1730.
doopgetuige in 1725
Hij is in ondertrouw gegaan te Hoeven op 23 juli 1681 en getrouwd aldaar op
31 augustus 1681 (NG), ondertrouwd aldaar op 23 juli 1681 voor de kerk (RK)
met
1085 : Dimpna Paschiers Eemans, overleden te Hoeven op 7 mei
1720.
(Zij was weduwe van Ariaen Andriessen Peeters, overleden voor 1681.)
1086 : Leonardus Wouters Govaerts de Bont, afkomstig uit Hoeven,
gedoopt aldaar op 19 december 1655 (RK), begraven aldaar op 3 december 1724.
(Hij is eerder in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 18 april 1682 en getrouwd
aldaar op 3 mei 1682 (NG), ondertrouwd aldaar op 18 april 1682 en getrouwd aldaar
op 3 mei 1682 voor de kerk (RK) met Elisabetha Rommens Calis, gedoopt
te Hoeven op 31 december 1659 (RK), begraven aldaar op 27 februari 1700, dochter
van Rumoldus Carstiaansen (2144) en Jenneken Jans van Eeckelen
(2145).)
Hij is in ondertrouw gegaan te Etten (NB) op 18 juni 1701 en getrouwd aldaar
op 3 juli 1701 (SB), getrouwd te Etten voor de kerk (rk+) (2) met
1087 : Maria Hendrickx Moerkens, gedoopt te Etten op 10 april
1680, begraven te Hoeven op 2 januari 1749.
(Zij is later in ondertrouw gegaan te Hoeven op 18 augustus 1731 en getrouwd
te Rucphen op 2 september 1731 (NG), ondertrouwd te Hoeven op 18 augustus 1731
en getrouwd aldaar op 2 september 1731 voor de kerk (RK) met Corstiaan Mosselaars,
geboren te Eindhoven, gedoopt te Zeelst (NB) op 25 april 1673, overleden tussen
1732 en 1740. (Hij was weduwnaar van Kateleijn Jan Jaspers, geboren rond
1640, begraven te Hoeven op 26 januari 1731.) Zij is later in ondertrouw gegaan
te Oudenbosch op 12 november 1740 (en te Hoeven) en getrouwd te Hoeven op 4
december 1740 (NG) met Kornelis de Roij, geboren te Hoeven rond 1708,
begraven aldaar op 5 april 1757. (Hij is later in ondertrouw gegaan te Hoeven
op 18 oktober 1749 en getrouwd aldaar op 2 november 1749 (ng+) met Maria
Adriaanse Tak, geboren te Hoeven rond 1711, begraven aldaar op 30 maart
1756. (Zij was weduwe van Marijnus Zwaan, geboren rond 1704, begraven
te Hoeven op 27 maart 1745.)))
zij was doopgetuige in 1735.
2048 : Adrianus Peters, geboren voor 1594, overleden te Oudenbosch
in november 1636, begraven aldaar op 1 december 1636.
De doop van Adrianus is niet te Etten gevonden, waarschijnlijk omdat de doop voor november 1594 heeft plaatsgevonden (begin doopboek). Bij de doop van zijn zoon Henricus in 1619 werd zijn moeder Maria Jacobs als doopgetuige vermeld. In de kerkrekening van Oudenbosch over de jaren 1634-1640 staat op 1 december 1636 vermeld dat begraafrechten zijn betaald voor Adriaen Peetersz Braber.(Hij was weduwnaar van Claesken Jans, overleden voor januari 1622.)
Hij is in ondertrouw gegaan te Leur op 6 januari 1622 (NG) (2) met
2049 : Catharina "Lijntien" Peters.
Via zijn zoon Petrus (geboren 1624), uit zijn tweede huwelijk met Lijntjen Peters komt het Oudenbossche geslacht den Braber (Oudb) voort. Op een enkeling na zijn bijna alle 'den Brabers'van deze familie tot aan het begin van de 20ste eeuw in Oudenbosch blijven wonen. [zie verder: het Oudenbossche geslacht den Braber]Uit dit huwelijk:
2056 : (?) Rolandus Jois van Bracht, afkomstig uit Nieuw Gastel.
Hij is ondertrouwd te Oud Gastel op 31 oktober 1643 en getrouwd aldaar op 17
november 1643 voor de kerk (RK) met
2057 : (?) Anthonia Jansen Blankaert.
Uit dit huwelijk:2072 : Cornelis Janssen Jongenelen, geboren te Rucphen rond
1595 (RK), overleden tussen 25 februari 1656 en 3 november 1658.
(Hij is later getrouwd voor 1658 met Gieltje Wouters (RK), overleden
na 19 april 1662, dochter van Wouter Willem Maessen en Catharina van
Elsacker. (Zij is eerder getrouwd rond 1621 met Huybrecht Cornelisse
Commissaris, gedoopt te Sprundel op 15 november 1595 (RK) (doopgetuigen
waren Laurentius Thomas en Maria Jansen), gesneuveld te Sprundel
op 1 augustus 1643, zoon van Cornelis Piers Commissaris en Janneke
Adriaens Cornelissen.))
Hij was gehuwd (1) met
2073 : Magdalena Willems Janssen Vorsterdr van Rutphen, overleden tussen 11 november 1638 en 13 februari 1644.
Uit dit huwelijk:hij was stadhouder van Rucphen en herbergier. Hij woonde in de Zwaen te Rucphen.Hij was gehuwd met Mayken Huybrechts, overleden te Rucphen op 5 oktober 1705.
16/12/1697 - Testament van Jan Corn. Jongenelen, stadhouder, gehuwd met Maijken Huijbrechts, wonende in "de Swaen"(R. Rucphen 43, fol. 6vso).
2138 : Arnoldus Jacobs.
Hij was gehuwd met
2139 : Anna ....
Uit dit huwelijk:2140 : Antonius Janssen de Groen, geboren te Oudenbosch rond
1628, overleden aldaar op 10 oktober 1713.
Hij wordt vermeld in de Hoofdgeldlijsten van Oudenbosch (dorp):
Antony Janssen de Groen en vrouw (1659 en 1660)
Antony de Groen met vrouw (1661)
Antony de Groen met vrouw en meyssien (1662).
Anthony de Groen, oud 60 jaeren (1688)
Antoni de Groen, thuyslegger 70 (1697)
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 20 december 1654 (NG), ondertrouwd
aldaar op 20 december 1654 en getrouwd aldaar op 3 januari 1655 voor de kerk
(RK) met
2141 : Margareta Janssen van Eeckelen, geboren te Oudenbosch, gedoopt aldaar op 4 maart 1635 (RK) (doopgetuigen waren Joannes Adriaenssen van Eeckelen en Barbara Cornelii), overleden te Oudenbosch op 11 november 1683.
Uit dit huwelijk:Cornelia overleed 1 dag na haar man Petrus.
2142 : Lenaert Lenaerts van Blercq, gedoopt te Oudenbosch op
25 april 1617 (RK) (doopgetuigen waren Marcellis Cornely en Jacoba
Henrici), overleden voor 21 oktober 1679.
Hij wordt vermeld in Oudenbosch in 1639 met vrouw en zoon en in 1642 alleen met vrouw [Hoofdgeld Oudenbosch 1639 en 1642]. Er moet nog nagegaan worden of zij misschien Maria heuvele of Maria Willems heet.(Hij had een buitenechtelijke relatie met Maria Quirijnssen.)
R.Oudenbosch 149, dd. 14-5-1649: Lendert Lenderssen, schipper inwoonder alhier is schuldig aan Joos Adriaenss. Biersteker 200 C. Gld.
R. Oudenbosch 149, dd. 1?-10-1677: Lenaert Lenaerts Cuijper, "schipper van sijne stiele inwoonder alhier". Mogelijk betreft het hier ook Lenaert Lenaertse van Blercq.
R.Oudenbosch 149, dd. 21-10-1679: Gaspar Lenaerts van Blercqe bekent 350 gld schuldig te zijn aan Jenneken Corn. Eemans, weduwe wijlen Lenaert Lenaerts van Blercq, "sijn moeder in desen geassisteert met Marijnis van Bedaff als haeren (gecoren) voogd".
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 26 april 1639 en getrouwd aldaar
op 11 mei 1639, ondertrouwd aldaar op 26 april 1639 en getrouwd aldaar op 11
mei 1639 voor de kerk (RK) (2) met
2143 : Johanna (Jenneken) Cornelisdr Eemans ook genaamd Joanna Cornelisse Demans, overleden te Oudenbosch na 21 oktober 1679.
R.149 Oudenbosch, dd. 21-10-1679: Gasper Lenaerts van Blercq bekende wel ende deughdelijk schuldig te sijn aen Jenneken Corn. Eemans, weduwe wijlen Lenaert Lenaerts van Blercq sijn moeder in desen geassisteert met Marijnis van Bedaff als haeren [gecoren] voogd eene somme van drijhondertvijftich gld. capitael.Uit dit huwelijk:
Merten Lenardtsen vervoerde in 1684 per schip materiaal voor de bouw van de schuurkerk van Oudenbosch. Op 1 november 1687 wordt te Oudenbosch een akte voor Schepenen opgemaakt waarin Merten Linders van Blercq een verzoek indient (om als schipper op Oudenbosch te varen?) "het versoeck bij req.te aen ons gedaen door Mertten Linders van Blercq, inwoonder ende schipper alhier, verclaeren dat den voorn. Merten Linders van Blercq is van een goet leven, seer bequaem, vroom ende getrouw, staende alhier ter goeder naem ende faem, ende alhier van dese onse plaetse van tijt tot tijt met sijn schip heeft gevaren en noch vaert op Dordrecht, Rotterdam, Delft ende andere Hollantsche plaetse met corewerck als andersints voor en ten behoeve van onse ingesetenen ende van daer wederom herrewaerts brenght andere waeren ende coopmanschatten in dese onse plaetse voor en ten behoeve van onse ingesetenen voornoemd." [RA Oudenbosch nr.305.174]. Op 21 september 1695 koopt Maerten van Bleereck, schipper van Oudenbosch, te Dordrecht een nieuwe damschuit.Hij was gehuwd met Antonia Willemsen Buys, gedoopt te Oud Gastel op 17 januari 1659 (Prinsenland) (RK) (doopgetuigen waren ... i.p.v. Jois Petri, Maria Jois i.p.v. Catharina Joannis), overleden te Oudenbosch op 29 november 1728, dochter van Wilhelmus Jo(ann)is Buys en Digna Melchior.
Hij is in 1688 ca. 40 jaar oud.Hij is getrouwd te Oudenbosch op 27 april 1669 (NG), getrouwd aldaar op 27 april 1669 voor de kerk (RK) met Margareta Marynissen Mies, geboren rond 1645, overleden na september 1697, dochter van N.N..
Zij is in 1688 43 jaar oud.(Zij is eerder in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 15 september 1663 en getrouwd aldaar op 30 september 1663 (sb+) met Geerit Laureysen van Bergen, overleden voor 1666, zoon van N.N.. Zij is eerder in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 11 december 1666 en getrouwd aldaar op 26 december 1666 (ng+) met Arnoldus "Aert" Joosten, afkomstig uit Gastel, overleden voor 1669.)
R.Oudenbosch 149, dd. 21.10.1679 bekent Gasper Lenaerts van Blercqe 350 gld schuldig te zijn aan Jenneken Corn. Eemans, weduwe wijlen Lenaert Lenaerts van Blercq, "sijn moeder in desen geassisteert met Marijnis van Bedaff als haeren [gecoren] voogd". In 1684 leverde Gaspar Lenardtsen kalk voor de schuurkerk van Oudenbosch. Ook vervoerde hij per schip materiaal. Zelf doneerde hij 12 gulden en 3 stuivers voor de bouw. In 1688 wordt hij vermeld als 39 jaar oud. In de borgemeestersrekening van 1709 te Oudenbosch wordt gemeld dat Jasper Lindersz van Blercq, koopman, materiaal leverde 'tot het opgerigte van 't schavot en binnengalge voor het dorpshuis'. Dit betrof het schavot van de ter dood veroordeelden Adriaan Jans uit Kalmthout en de Schot Daniel Kammel.Hij is getrouwd te Oudenbosch op 5 augustus 1683 (SB), getrouwd aldaar op 27 juni 1683 voor de kerk (RK) met Barbara Antonissen Thiery (Tiry), gedoopt te Oudenbosch op 14 januari 1644 (RK) (doopgetuigen waren Jacobus Jansens en Margareta Teunen), overleden te Oudenbosch op 20 december 1735, begraven aldaar op 29 december 1735, dochter van Antony Tiry en Catharina Stevens Aertssen.
R.Oudenbosch 179, dd. 18-9-1727: Juffr. Barbara Tiri, wed. van "lestwerf" sr. Jasper Lindersse van Blercq en Andirsd, Lind. en Andries Jasperse van Blerq (getrouwd en meerderjarige kinderen van Barbara Tiri) geven in 1727 procuratie.Bij haar overlijden in 1735 werd ze Barbara Tyri de Glaude genoemd.(Zij is eerder in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 21 januari 1668 en getrouwd aldaar op 5 februari 1668 (sb+), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Andries Laets, gedoopt te Oudenbosch op 18 september 1644 (RK) (doopgetuigen waren Petrus Huijbrechts (nomine), Ludovica Jacobs en Dimpna Laureijnssen), overleden te Oudenbosch op 29 september 1681, begraven aldaar (in de kerk bij zijn vader), zoon van Joannes "Joan\Jan" Laets en Jacobina "Jacomina" de Colonia.)
2144 : Rumoldus Carstiaansen ook genaamd Rombout Kerstens, overleden voor juli 1673.
Hij was gehuwd met
2145 : Jenneken Jans van Eeckelen, overleden voor april 1682.
(Zij is later in ondertrouw gegaan te Hoeven op 29 juli 1673 en getrouwd aldaar
op 15 augustus 1673 (SB) met Walterus "Wouter" Govaerts de Bont, geboren
te Hoeven rond 1612, zie 2172.)
2146 : Petrus Wouters Raeymakers, geboren rond 1627 (of rond 1621), overleden na september 1697.
Hij was gehuwd met
2147 : ..., overleden voor maart 1688.
Uit dit huwelijk:2148 : Cornelius Franssen, overleden na 1682.
doopgetuige in 1682
Hij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 10 februari 1647, ondertrouwd
aldaar op 10 februari 1647 en getrouwd aldaar op 26 februari 1647 voor de kerk
(RK) met
2149 : Elisabet Peeters, overleden na 1675.
doopgetuige in 1675
Hoofdgeldlijsten van Oudenbosch-Oudland:Uit dit huwelijk:
Cornelis Franssen/Francken met zijn vrouw (1648 t/m 1659).
2150 : Hermannus Georgij ook genaamd Hermannus Goortssen.
Hermannus Goortssen werd vermeld als doopgetuige op 26 dec. 1646 te Oudenbosch. Hermannus is vermoedelijke een zoon van Goris den Metselaer. Hij werd te Roosendaal begraven met zijn kind op 20 november 1625. De vrouw van Goris Metselaers, te weten Catlijn Frans werd te Roosendaal begraven op 2 december 1625. Drie sterfgevallen in korte tijd, hoogstwaarschijnlijk overleden aan de pestepidemie die in 1625 in Roosendaal heerste.
Hij is getrouwd te Oudenbosch op 22 juli 1649 voor de kerk (RK) met
2151 : Dymphna Peters van der Heijden, overleden na februari 1682.
Uit dit huwelijk:2152 : N.N..
Zijn kinderen bij een onbekende vrouw:2156 : Paulus Jacobss Coevoet, geboren rond 1610, overleden
voor 30 maart 1669.
(Hij is eerder getrouwd te Sprundel op 6 juli 1608 (datum klopt niet; checken)
met Maria Geerts van Deijsel, dochter van Gerardus Stoffelen Smit
en Lijske Corstiaans.)
Hij was gehuwd (2) met
2157 : Huyberta Jans Aernouts, overleden te Hoeven op 28 september
1704.
Hoeven 30-3-1669: Huijberken Jans, weduwe van Pauwel Jacobsen Coevoets koopt een stuk bos, en vee van Jan Antonissen Biemans.Uit dit huwelijk:
Hoeven 20-10-1705: Scheijding en delinghe van de goederen, hierin vermeld de kinderen.
Er is tevens een Petrus Pauels Coevoet begraven op 29-4-1713 te Hoeven.Hij is in ondertrouw gegaan te Hoeven op 6 maart 1660 en getrouwd aldaar op 29 maart 1660 (NG) met Cornelia "Neelken" Gerrits van der Wiel, geboren te Hoeven.
2160 : Joannes Cornelis Laureys, geboren te Sprundel (NB) op
23 november 1603.
[X]R.385 Etten, 2-3-1643 grondaankoop
Hij is ondertrouwd te Sprundel op 9 januari 1633 en getrouwd te Sprundel (NB)
op 30 januari 1633 voor de kerk (RK) met
2161 : Johanna Engelberti Engelen de Bey, gedoopt te Sprundel (NB) op 29 mei 1608.
Uit dit huwelijk:2162 : Jan Cornelisse van Eynde (Boeren), kerkmeester, overleden te Sprundel na 1679.
Hij is ondertrouwd te Sprundel op 20 oktober 1630 en getrouwd aldaar op 12
november 1630 voor de kerk (RK) met
2163 : Maria Willems van Steen, geboren rond 1605.
Uit dit huwelijk:Willem is koop-bierbrouwer te Sprundel wonende aan de St. Janstraat. Hij wordt vermeld als kerkmeester van de NG-kerk te Sprundel over de jaren 1680 en 1681 en presenteert (=verantwoordt) op 7 oktober 1682 zijn rekening. Hij is deken van het Sint Jans Baptist gilde van de voetboog.Hij is getrouwd te Sprundel op 18 mei 1664 voor de kerk (RK) (1) met Cornelia Adriaense Vissenbergh, gedoopt te Sprundel op 15 maart 1622 (RK) (doopgetuigen waren Cristianus Mathiae Brouwer en Elisabeth Joannis), overleden te Sprundel voor juli 1677, dochter van Adrianus Jacobse Visschenbergh en Digmanna Cornelisse de Wolf.
8 kinderen uit dit huwelijk, gedoopt te Sprundel.
2168 : N.N..
Zijn kinderen bij een onbekende vrouw:2172 : Walterus "Wouter" Govaerts de Bont, geboren te Hoeven
rond 1612, overleden na september 1697.
(Hij is later in ondertrouw gegaan te Hoeven op 29 juli 1673 en getrouwd aldaar
op 15 augustus 1673 (SB) met Jenneken Jans van Eeckelen, zie 2145. Hij
is later ondertrouwd te Oudenbosch op 11 april 1682 en getrouwd aldaar op 24
april 1682 voor de kerk (RK) met Josina Cornelissen de Weerdt (Wart),
geboren in 1632 of 1633 (of rond 1636), overleden na september 1697.)
Hij was gehuwd (1) met
2173 : Hendricxken Anthonis Boenens, overleden voor 1673.
Uit dit huwelijk:De bruijdegom is voor het trouwen overledenZij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 6 februari 1692 en getrouwd aldaar op 25 februari 1692 (SB) (3) met Hendrick Nolbert Reysels ook genaamd Henricus Rijssels, geboren te Antwerpen (B) rond 1668, overleden te Oudenbosch op 31 januari 1717.
er werd postuum een zoon gedoopt (Daniel) op 11 april 1691 te Oudenbosch.Zij is in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 8 maart 1693 en getrouwd aldaar (NG) (2) met Wouter Marijnusze Buys, geboren te Hoeven rond 1654, overleden te Oudenbosch op 3 mei 1711, zoon van N.N..
2174 : Hendrik Cornelisz Moerkens.
Hij was gehuwd met
2175 : Joanna Jacobs.
Uit dit huwelijk:4096 : Peter Anthonis Brabander.
RA.Etten 173, 1611: Leste rekeninghe voor Pieter Anthonis Brabanders als voight van de weeskinderen van Pieter Corn Goortssen.
Hij was gehuwd met
4097 : Maria Jacobsdr Tack, overleden na 1619.
zij is in 1619 doopgetuige van haar kleinzoon Henricus, de oudste zoon van Adrianus.Uit dit huwelijk:
Vermelding voor Schepenen te Weelde (B): Tanneke Anthonis Jan Snels x Jacop Peeter Anthonissen Brabers (11/5/1638)
R.152 Etten, dd. 19-5-1650: rekeninge van de weeskinderen van Jacob Peeter Brabers ende Tanneken Anthonis Snels.
R.153 Etten, dd. 15-10-1655: idem 2e rekening.
4114 : (?) N.N..
Zijn kinderen bij een onbekende vrouw:4144 : Jan Cornelissen JongeNeelen, stadhouder van rucphen,
overleden tussen 22 mei 1608 en 21 juli 1619.
(Hij was weduwnaar van Soetken Adriaen Nelemansdochter, overleden voor
7 mei 1592.)
Hij was gehuwd (2) met
4145 : Agatha Cornelii Jennekendochter ook genaamd Agatha Cornelissen Jacobs, overleden voor 17 november 1606.
Uit dit huwelijk:4146 : Willem Janssen Vorsters.
Hij was gehuwd met
4147 : Catelijn Boyens.
Uit dit huwelijk:4280 : Jan Anthonis Bertels, geboren rond 1600 (geschat), overleden
na 1671.
hij werd vermeld als doopgetuige in 1663 bij de doop van Maria Antonissen de Groen en in 1671 van zijn kleindochter Maria (dochter van Petronella Jans Bertels (alias de Groen).
Hij is ondertrouwd te Oudenbosch op 28 januari 1626 en getrouwd aldaar op 12
februari 1626 voor de kerk (RK) met
4281 : Cornelia Bernaerts.
zij was doopgetuige in 1665 bij de doop van Anna Antonissen de Groen.Uit dit huwelijk:
4282 : Joannes Adriaenssen van Eeckelen.
Hij is ondertrouwd te Oudenbosch op 18 april 1634 en getrouwd aldaar op 27
april 1634 voor de kerk (RK) met
4283 : Elisabeth Claessen.
Uit dit huwelijk:4284 : Lenaert Jansen Cuyper alias van Blerck, geboren rond
1585 (geschat), overleden na 1642.
hij was armmeester van Oudenbosch 1632-1633. R.Oudenbosch, hoofdgeld 1639 en 1642: vermeld te Oudenbosch met vrouw en zoon; in 1642 alleen met vrouw.
Hij was gehuwd met
4285 : Jasperina Hendrickx, overleden na 1643.
Uit dit huwelijk:Op 14 april 1657 overleed te Oudenbosch (rk) Joannes Joannis.Hij is ondertrouwd te Breda op 28 maart 1636 en getrouwd te Oudenbosch op 1 april 1636 voor de kerk (RK) met Elisabeth "Lijsbeth" Adriaensen.
als moeder staat vermeld Lucretia ...
4300 : N.N..
Zijn kinderen bij een onbekende vrouw:4312 : Jacob Coevoets, geboren rond 1580.
Zijn kinderen bij een onbekende vrouw:4320 : Cornelis Cornelis Lauwen, geboren te Sprundel (NB) (?) rond 1580.
Hij was gehuwd met
4321 : Johanna Cornelissen, geboren te Sprundel (NB) (?) rond 1585.
Uit dit huwelijk:4322 : Engel Jans de Bey, overleden te Sprundel op 17 november 1631, begraven aldaar op 19 november 1631.
Hij was gehuwd met
4323 : Jacomina Gerrits van Nispen, geboren te Sprundel.
Etten R.397 dd. 16 november 1669 testament.Uit dit huwelijk:
4326 : Willem Jansz van Steen, geboren te Etten (?), overleden
te Etten voor 1626.
(Hij is later ondertrouwd te Oudenbosch op 10 september 1623 en getrouwd te
Sprundel voor de kerk (RK) met Lauretia Matthiae.)
Hij was gehuwd (1) met
4327 : Maijcken Cornelis, geboren te Etten (?).
Uit dit huwelijk:Naam van de moeder niet vermeld.
8192 : Anthonis Peeters de Braber, overleden na 1584.
Hij werd vermeld te Etten tussen 1567 en 1584.
Pondboek Etten 1567, 't dorp fol.128v: Anthonis Peters de Brabander:
1. 5 b heide op de Hillekens.
2. noch aldaer 4b.
3. noch in de goubergh in de banckenstraat 4 gem.
4. later: « bunder in de oude acker van Jan Corn. Andriess, over 11-3-1573.
5. later: op ten Haenbergh achter Steven Willems stee van een stuck erve groot 4 gem. over van Servaes en Cornelis zijn zweer.
RA Etten 347, jan/feb.1573: Anthony Peters Brabanders ... Jan Cornelis Jacob Meussen contendeert tot de betalinghe van drij...t sjaers verschenen met 1568-69-70-71-72 ter goede rekeninghe.
Hij was gehuwd met
8193 : ... Cornelisdr.
Uit dit huwelijk:8288 : Cornelis Jan JongeNeelen.
Zijn zonen bij een onbekende vrouw:8290 : Cornelis Jacops van Sprundel (doopgetuige was Neleman Jaken), overleden na 10 oktober 1606.
Hij was gehuwd met
8291 : Toenken ....
Uit dit huwelijk:8560 : Anthonie Dielis Bertels.
R.A. Oudenbosch 305, fol.116, 1652: Anthonie Dielis Bertels, genoemd als voogd van de kinderen van wijlen Anthonie Michiels van Osch, verwekt bij Sijken Jacobs samen met Jan Anthonis BertelsZijn kinderen bij een onbekende vrouw:
hij was schepen van Oudenbosch in 1679. Bij zijn overlijden stond vermeld (uit Latijn vertaald): "uit de oude en zeer adelijke familie Blommaerts alias van der Donck, teruggevallen tot het boerenbestaan, nadat alle sacramenten op vrome wijze waren ontvangen, begravem in de kerk in het Grote graf"(Hij is later in ondertrouw gegaan te Oudenbosch op 10 juli 1666 en getrouwd aldaar op 24 juli 1666 (ng+), getrouwd aldaar voor de kerk (rk+) met Sijken Jochems, afkomstig uit Bosschenhoofd onder Hoeven, overleden voor 1673. Hij is later getrouwd te Oudenbosch op 28 januari 1673 (ng+), getrouwd aldaar op 9 februari 1673 voor de kerk (RK) met Petronella Stevens "Peerken" Schijven, afkomstig uit Hoeven, geboren in 1617 of 1618, overleden na maart 1688, dochter van Janneken Stevens. (Zij was weduwe van Mattheus Cornelissen, overleden voor 1673.))
R.A. Oudenbosch 305, fol.119 30-7-1668: Staet ende inventaris mitsgaders uijtkoop van de goederen naergelaten bij Maeijken Anthonis Bertels, gewesen huijsvrouw van Cornelis Blommaerts. Minderjarig zijn dan nog: Agneta en Martinus.
8564 : Adriaen van Eeckelen.
Zijn zonen bij een onbekende vrouw:8568 : Jan Cuypers alias van Blerk ook genaamd van Blerk.
Zijn zoon bij een onbekende vrouw:16384 : Peeter van Brabant (de Brabander), geboren rond 1490,
overleden te Etten voor 1562.
Cijnsboek 1484-1566; Monnickenmoere no.2, 16e kavel:erf. Peter de Brabander
erf Anthonis Joosen: 3« gem. land gelegen in de Brantstrate, zuytwaerts Thoen
Rombouts en westwaerts Steven Spijckenisse erve, noort haer eigen erf, oostwaert
wijlen Peter van den Daesdonck, ca.1540.
RA Etten deel 332, fol.38v: Mattheus Geryt Corneliss ende Digne Rombout Andriessdochter
metten voorss. Mattheus haeren man ende voecht heeft verkocht aen Cornelisken
Claes Peter Maesdr. weduwe wijlen Peter van Brabants, 't huis gelegen op de
Hille, belend oost Willem Cornelis Mouwen (1562).
(Hij was later gehuwd met Cornelisken Claes Peter Maesdr, overleden na
1562.)
Hij was gehuwd (1) met
16385 : dochter van Anthonis Joosen.
Uit dit huwelijk:RA Etten 214, los blad t.o. fol.3, 6-2-1567: Janneken Willem Janss de Wolfsdr., weduwe wijlen Cornelis Simon Willem Gerytss met Jacob Jan Tacx ende haren voight vercost Peterken ende Mariken Cornelis Simon Willem Gerytss voirdochteren ende vorss Cornelis gewect hadde bij Anna Peter van Brabandtzdr.: een zester tsjaers daudum marty anno Xvc zessentzestich bewijst ende oponkent een half buynder landt gelegen bij 't Vossemhol inde Cruckstraet, oostwaert en zuytwaert aen Cornelis Pierman Reyns erfgen., westwaerts aen Barthelmeus Cornelis Deselvoets erve ende noortwaerts aen de Cruckstraet. Te vrijen met sijnen gerechtigen monickwr chijnse zonder promiset......Zij was gehuwd met Cornelis Simon Willem Gerytss, geboren rond 1500, overleden te Etten voor 6 februari 1567.
landbouwer in 1567 op de Haenbergh, op voorheen Cornelis Andriess stede, heeft in 1577 land gemeenschappelijk met Steven Geeryt Thonis Joossdr.Hij had bij een onbekende vrouw één zoon.
Pondboek Etten 1567 't Dorp fol.137v:
1. de stede gelegen opten Haenbergh, groot een bunder - Cornelis Andriess stede was.
2. Noch aldaar een half bunder.
3. twee gemeten weyden op Meusdijck.
4. een ander beempden aen t groot gorss. Van Jan Cornelis Andriess bijgezet 10 marty Anno 1572
hij werd vermeld tussen 1567 en 1577.Hij had bij een onbekende vrouw één zoon en één dochter.
Not. Archief Breda 15-4-154: Gheryt Peter Brabander, fol.19.w=1110
Pondboek 1567, fol.143v: Gheert Peeters Brabanders:
1. 7 roeden beempden int wintgat.
2. anderhalf bunder lants in de Heystraet.
RA Etten 347, 12-2-1573: Peeter Jacob Peeterss contra Gheerit Peeter Brabanders over rente verschenen Lamberti 1570 en 1571.
RA Etten 347, rechtdag 28-3-1573: Gheert Peeter Brabanders bij Laureyse Adriaen Lauwen contendeert tot betalinghe van vier veertelen havere van veltgaende schade in sijn haver gedaen.
16580 : Jacob van Sprundel.
Hij was gehuwd met
16581 : Jenneken ....
Uit dit huwelijk: